Kabinet neemt adviezen rapport Remkes over, FDF dreigt met acties

Koeien in een stal
Koeien in een stal © Steven Radersma/RTV Noord
Het kabinet neemt de aanbevelingen van stikstofgespreksleider Johan Remkes over, melden landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal. Ze komen boeren tegemoet en willen in het eerste kwartaal van volgend jaar afspraken met agrariërs en andere partijen vastleggen in een landbouwakkoord. Farmers Defence Force (FDF) is niet blij en kondigt acties aan.
Op de korte termijn komt de focus daarnaast te liggen op de 'melders', bedrijven die buiten hun eigen schuld om niet de juiste stikstofvergunning hebben.

Deadline piekbelasters niet doorslaggevend

Remkes had geadviseerd om binnen een jaar een einde te maken aan de uitstoot van de vijf- tot zeshonderd meest vervuilende stikstofuitstoters in de agrarische sector, de zogenoemde piekbelasters. De ministers laten doorschemeren dat die deadline niet doorslaggevend is: 'Het door Remkes genoemde tijdpad van één jaar is ambitieus', zeggen Adema en Van der Wal.
Het kabinet zegt te kiezen voor een 'gefaseerde aanpak', en wil zo snel mogelijk met een regeling komen. Het kabinet houdt daarnaast vooralsnog vast aan halvering van de stikstofuitstoot per 2030. Hierover was politieke onrust ontstaan, omdat vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra dit doel 'niet heilig' noemde. Zoals Remkes had aanbevolen, komen er in 2025 en 2028 wel ijkmomenten.
De boeren gaan weer ouderwets gas geven, reken daar maar op
Mark van den Oever - Farmers Defence Force (FDF)

Vertrouwen herstellen

'Ik wil dat boeren zich weer gewaardeerd voelen', zegt Adema, die sinds begin deze maand minister van Landbouw is. 'Als overheid hebben we veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen. Boeren zorgen voor een vitaal platteland en dragen naast de voedselvoorziening ook zorg voor de natuur.'

'Het is helemaal mis'

'Het is helemaal mis', reageert voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) op het plan van het kabinet om het stikstofadvies van Johan Remkes over te nemen. De boeren gaan 'weer ouderwets gas geven, reken daar maar op', zegt hij in een vlog met de titel It giet oan. Er komen dus weer acties, bevestigt Sieta van Keimpema van FDF. Wanneer en wat voor acties, weet ze nog niet.
Van den Oever vindt dat de ministers niet naar de boeren geluisterd hebben. Hij zegt dat de boeren niet betutteld willen worden. 'De overheid dringt veel te veel op binnen het bedrijf', zegt Van Keimpema daarover.
Het gaat met name om de plannen over hoe het land in te delen ('zonering'). Volgens de plannen moeten provincies regionale kaarten maken die aangeven waar bepaalde takken van landbouw geschikter zijn. Bedrijven zouden dan, op termijn, verplaatst moeten worden. 'Dit is voor ons een rode lijn', zegt Van Keimpema.