Cel en werkstraf voor Stadjer vanwege diefstal en heling van scooters, e-bikes en motoren

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Een 22-jarige man uit de stad Groningen heeft van de rechtbank in Assen een celstraf van tweehonderd dagen, waarvan 52 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 150 uur gekregen.
De Stadjer kreeg die straf voor het witwassen van twee motoren en onderdelen van een scooter, en voor heling en diefstal van elektrische fietsen. Hij deed dat samen met vijf Assenaren.

Mishandeling tijdens achtervolging

De groep werd in februari van 2020 gearresteerd toen ze in een busje reden waarin twee motoren werden vervoerd. Een agent zag het busje op het bedrijventerrein in Bargermeer bij Emmen staan met de mannen eromheen. Hij vertrouwde het niet en ging erop af. Ze wachtten op een taxi, zeiden de mannen tegen de agent. Even later zag de politieman het busje wegrijden, met daarin de jonge mannen.
De agent deed een oproep voor assistentie en reed achter het busje aan. Een stopteken werd genegeerd en het busje ging op hoge snelheid ervandoor met de agent in zijn auto op de hielen. Ineens ging de laadklep open en twee motoren en koffers rolden uit de laadbak. De agent kon de motoren op het nippertje ontwijken. De motoren bleken gestolen in Enschede en Assen.

Hoogste straf voor Assenaar

Een Assenaar die de opdracht had gegeven de motoren uit het busje te gooien, kreeg de hoogste straf. De rechter vindt het bijzonder kwalijk dat de man niet alleen de agent, maar ook zijn passagiers in gevaar heeft gebracht. Hij moet tien maanden achter de tralies.