Stiller en duurzamer lesvliegtuig voor vliegschool Eelde

Een Diamond DA42 Twinstar (ter illustratie)
Een Diamond DA42 Twinstar (ter illustratie) © WikiMedia Commons
De KLM Flight Academy heeft een nieuw lesvliegtuig toegevoegd aan de vloot die als thuisbasis Groningen Airport Eelde heeft. Het toestel is een Diamond DA42 Twinstar, en is een stuk stiller en duurzamer dan de lestoestellen die voorheen gebruikt werden.
Omwonenden hebben al meermaals aangegeven overlast te ervaren door te lawaaierige lesvluchten, meldt RTV Drenthe.
Het nieuwe toestel is de vierde Diamond Twinstar van de Flight Academy, en maakt de tweemotorige groep vliegtuigen - die in totaal uit zestien toestellen bestaat - compleet.

Achterstanden snel kunnen oplossen

'Onder andere door corona hebben we nog achterstanden in onze planning die we nu snel op kunnen lossen. Daarna stelt dit toestel ons in staat de minder zuinige en meer geluidsoverlast veroorzakende Socata TB20-vliegtuigen binnen afzienbare tijd buiten gebruik te stellen', zegt directeur van de vliegacademie, Bart de Vries.
De DA42 is dus zuiniger dan de oudere toestellen en vliegt op kerosine in plaats van benzine, net als verkeersvliegtuigen. Hierdoor wordt het mogelijk om later over te stappen op biobrandstof.

Elektrische vliegtuigen

Momenteel zijn er ook elektrische vliegtuigen in ontwikkeling in de Verenigde Staten. De vliegschool heeft al eerder opties genomen op deze toestellen om de eenmotorige toestellen op termijn te vervangen. Naar verwachting komen deze beschikbaar binnen vier à vijf jaar.