Lycurgus begint thuis met topper in ‘mooiste competitie ooit’

Het team van Lycurgus
Het team van Lycurgus © JK Beeld
De volleyballers van Samen Lycurgus spelen zaterdagavond het eerste thuisduel van de competitie meteen tegen een zeer sterke tegenstander. De verliezend finalist van het vorige seizoen, Active Living Orion uit Doetinchem, komt op bezoek in Groningen. Lycurgus-coach Arjan Taaij verheugt zich tegelijk op de ‘mooiste competitie ooit’.
De Groningse oefenmeester doelt daarmee op de tegenstanders die dit seizoen een stuk sterker zijn geworden. Dat bleek deels al wel, toen Lycurgus een week geleden na een zinderende vijfde set uit bij Sliedrecht Sport won. Maar ook andere ploegen zijn dit seizoen sterker, meent Taaij.

'Er is een top zes ontstaan'

'Dit wordt de mooiste competitie ooit. Ik denk dat er nu wel een top zes is ontstaan, waarbij de traditionele top drie (Dynamo, Orion en Lycurgus, red.) blijvend is. Alleen er zijn drie ploegen bij gekomen die nadrukkelijk de ambitie hebben om door te groeien. Limax, SSS en Sliedrecht hebben flink geïnvesteerd in spelers. Limax en SSS hebben meer budget met een aantal goede buitenlanders. In de breedte is de competitie echt beter geworden, dus we krijgen veel meer leuke wedstrijden', aldus Taaij.

Favoriet Orion greep naast de prijzen

De wedstrijd tegen Orion is al sinds jaren een topduel. Het afgelopen seizoen was de ploeg uit Doetinchem de absolute favoriet voor het winnen van de prijzen, maar na de blessure van Adam White stortte het helemaal in elkaar. De Doetinchemmers verloren eerst een knotsgekke bekerfinale van Lycurgus, om het vervolgens af te leggen tegen Draisma Dynamo uit Apeldoorn in de strijd om de landstitel.
Edson Felicissimo als speler van Lycurgus in 2011
Edson Felicissimo als speler van Lycurgus in 2011 © JK Beeld

Weerzien met oude bekende

Leuk detail is het weerzien met Edson Felicissimo, die in het verleden twee seizoenen (2011-2013) voor Lycurgus speelde. De 38-jarige goedlachse Braziliaan speelt nu bij Orion. Hij verloor vorige week vrijdag overigens wel het eerste competitieduel met zijn ploeg, thuis van Dynamo (1-3). Orion heeft meer nieuwe spelers. Spelverdeler Liam Mc Cluskey kwam over van Maaseik. De Fin Samuli Kaislasalo is de nieuwe diagonaal en middenman Robin Ottenhof komt van Zaanstad.

Primeur bij Lycurgus

Lycurgus heeft dit seizoen vier nieuwelingen: Ryan Coenen (VS), Kyle McCauley (VS), Jacob Kern (Can) en Jeffrey Klok. Coenen is de nieuwe aanvoerder. Een primeur bij Lycurgus.
'De afgelopen jaren was het vaak een uitgemaakte zaak met Dennis van der Veen, Wytze Kooistra en Dennis Borst. Dat is nu anders. Onze oudste speler is nu 26, we hebben een ontzettend jong team. Ryan is 25 en hij is unaniem door de spelersgroep verkozen tot aanvoerder. Hij is heel ambitieus en loopt in de training ook voorop qua inzet. Hij is twee jaar aanvoerder geweest op zijn universiteit, dus hij heeft daar ook wel ervaring mee', weet Taaij.
Kyle McCauley, Ryan Coenen, Jeffrey Klok en Jacob Kern
Kyle McCauley, Ryan Coenen, Jeffrey Klok en Jacob Kern © JK Beeld

Regenboog armband

Voor de wedstrijd is er een korte spelerspresentatie om de selectie voor te stellen aan het publiek. Ook wordt er weer gespeeld met de regenboog armband.
'Omdat het dinsdag Coming-Outday was, spelen we daar zaterdag mee. Zoiets ontstaat vanuit de spelersgroep, die lijkt het goed dat we dat doen. We hebben in de afgelopen jaren ook best wel wat spelers gehad die gay zijn. We selecteren ze er niet op, maar we zijn er zéker niet tegen', lacht Taaij. En serieus: ‘Bij Lycurgus mag iedereen altijd zichzelf zijn.'
De wedstrijd van Lycurgus tegen Orion begint zaterdagavond om 20.00 uur en wordt gespeeld in het Alfa-college Sportcentrum.