Warming-up: FC Twente - FC Groningen

FC Groningen tijdens een eerdere wedstrijd tegen FC Twente
FC Groningen tijdens een eerdere wedstrijd tegen FC Twente © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen FC Twente.
Na acht speelrondes staat FC Groningen op een zeer magere vijftiende plaats in de eredivisie. De doelstellingen en verwachtingen die de Trots van het Noorden dit seizoen presenteerde, zijn momenteel verder weg dan ooit. Toch blijft trainer Frank Wormuth optimistisch en positief. De Duitse oefenmeester zag tegen RKC (2-3) een opgaande lijn en complimenteerde zijn ploeg met de geleverde inzet.

De vorm: FC Groningen

Er werd slechts twee keer gewonnen door FC Groningen dit seizoen. Alleen tegen Go Ahead Eagles (1-0) en SC Cambuur (0-1) stapte de ploeg van Wormuth als winnaar van het veld. Tegen RKC speelden de groen-witten misschien wel de beste thuiswedstrijd, maar goed was het nog steeds niet. Er was strijd, een boel inzet, maar kansen werden bijna niet gecreëerd. En dat is eigenlijk elke wedstrijd tot dusver het geval. Waar Groningen eerder nog een achterhoede had die de boel dichthield, waardoor een goal vaak volstond voor een positief resultaat, is de verdediging dit seizoen vaak nog lekker dan een vergiet. Want met negentien tegentreffers behoort FC Groningen dit seizoen tot de meest gepasseerde achterhoedes.

De vorm: FC Twente

De ploeg van Ron Jans verloor nog geen punt in eigen huis dit seizoen. De Tukkers hebben het vooral in uitwedstrijden lastig, maar spelen in de eigen Grolsch Veste op de toppen van hun kunnen. Dit seizoen won FC Twente in Enschede al van: Fortuna Sittard, Excelsior, PSV en Vitesse. Vaclav Cerny kreeg vorige week tegen Feynoord een rode kaart en is geschorst. Michal Sadilek ontbreekt vanwege een blessure, net als Christos Tzolis. De beschikbaarheid van Mees Hilgers is nog een vraagteken.

Waar moeten we op letten?

Peter Leeuwenburgh staat vanmiddag voor het eerst dit seizoen tussen de palen bij FC Groningen. De doelman vervangt Michael Verrips die vanwege een schouderblessure niet inzetbaar is. Leeuwenburgh keepte vorig seizoen alle wedstrijden, maar wist het hele seizoen niet te overtuigen. In de voorbereiding was Wormuth er ook snel uit dat Verrips dit seizoen de eerste keeper bij FC Groningen zou worden. Als Verrips weer hersteld is van zijn blessure, zal hij ongetwijfeld weer onder de lat staan, maar de wedstrijd tegen de Tukkers zal voor Leeuwenburgh wel een kans op een soort van eerherstel zijn.

Historie

FC Groningen ging 41 keer eerder op bezoek bij FC Twente voor een eredivisiewedstrijd. Daarvan won FC Groningen er slechts zeven, werd het negen keer gelijk en won de thuisploeg maar liefst 25 keer. In 2017 won de Trots van het Noorden voor het laatst in Enschede. Het werd destijds 3-5.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Twente - FC Groningen begint om 14.30. De uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Wim Masker doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Michael Verrips, Nordin Musampa en Liam van Gelderen zijn geblesseerd. Radinio Balker is geschorst. Marin Sverko, Yahya Kalley en Daleho Irandust zitten weer bij de selectie en kunnen invallen.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen FC Twente
Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen FC Twente © RTV Noord