GroenLinks: maak anoniem inleveren drugsafval mogelijk

Medewerkers van Natuurmonumenten ruimen het drugsafval op
Medewerkers van Natuurmonumenten ruimen het drugsafval op © Natuurmonumenten
De Statenfractie van GroenLinks in de provincie Groningen wil het anoniem inleveren van drugsafval mogelijk maken. Dit om dumpingen van drugsafval te bestrijden.
GroenLinks constateert dat de provincie Groningen steeds vaker te maken heeft met afvaldumpingen die het gevolg zijn van de oprukkende drugscriminaliteit. Het afval wordt vaak gedumpt in natuurgebieden en in de publieke ruimte, zegt de partij.

Dumping in De Onlanden

'Daar vormt het een gevaar vormt voor mensen, dieren en het milieu', zegt GroenLinks. Zo was het vorige week nog raak in De Onlanden, waar boswachter Bart Zwiers van Stichting Natuurmonumenten een kleine honderd vuilniszakken met afval aantrof.
De Statenfractie van GroenLinks denkt dat dit in de toekomst voorkomen kan worden door het mogelijk te maken om drugsafval anoniem in te leveren. De Groninger Statenfractie dringt hier in schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten op aan. Volgens Statenlid Jeroen Hut worden hiermee de negatieve effecten van dumpingen tegengegaan.

'Niet doen of het niet gebeurt'

'De productie van drugs is op dit moment niet gereguleerd', zegt Hut, 'maar we moeten niet doen alsof het niet gebeurt. Door het mogelijk te maken om drugsafval gratis en anoniem in te kunnen leveren, worden de reststromen veilig verwerkt en kunnen we dumpingen voorkomen. Hiermee nemen we een gevaar weg voor natuur, mens en dier.'