Moordverdachten Groningse IKON-journalist na veertig jaar opgepakt

De in 1982 omgekomen Winschoter journalist Koos Koster
De in 1982 omgekomen Winschoter journalist Koos Koster © ANP
In El Salvador zijn vrijdagnacht twee verdachten opgepakt voor de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in 1982, onder wie Winschoter Koos Koster. Dit blijkt uit berichten in Salvadoraanse media. Bronnen bevestigen het nieuws over de arrestaties aan het tv-programma 'Zembla'.
Daarnaast vraagt El Salvador de Verenigde Staten om uitlevering van kolonel Mario Reyes Mena, die wordt gezien als hoofdverantwoordelijk voor de moord. Zembla spoorde in 2018 de verblijfplaats op van Reyes Mena. Hij woont al ruim dertig jaar in de VS.

Voor het eerst arrestaties

Het is voor het eerst dat er arrestaties zijn verricht in de veertig jaar oude moordzaak. Behalve oud-minister van Defensie generaal Guillermo García, is ook kolonel Francisco Antonio Morán, destijds directeur van een speciale politiedienst, opgepakt.
De twee verdachten worden maandag voorgeleid bij de rechter in Chalatenango. Zembla weet uit betrouwbare bron dat de Nederlandse justitie naar El Salvador onderweg is om de verdachten te spreken.

Slachtoffer van burgeroorlog

Journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag maakten in 1982 in El Salvador voor de publieke omroep IKON een reportage over de gewelddadige burgeroorlog. Toen ze in guerrillagebied probeerden te komen, werden ze door militairen van het regeringsleger opgewacht en doodgeschoten.
Kolonel Reyes Mena werd door een onderzoekscommissie van de VN al in 1993 aangewezen als 'verantwoordelijk voor het plannen van de hinderlaag en de moord'. Zijn verblijfplaats was onduidelijk tot Zembla in 2018 ontdekte dat Reyes Mena al ruim 30 jaar in de Verenigde Staten woonde. Hij verklaarde destijds tegenover Zembla dat de zaak al is onderzocht en dat hij nooit is aangeklaagd: 'Jullie zijn een onderdeel van een communistisch plan om wraak te nemen', aldus Reyes Mena.

Op 46-jarige leeftijd omgebracht

Koos Koster werkte in 1968-1969 voor de RONO, de voorloper van Radio Noord. Later emigreerde hij naar Chili, maar hij trouwde nog wel in Groningen met de Mexicaanse Ana Maria Rumayor. Hij werd op 46-jarige leeftijd om het leven gebracht.