Jhonny de pony loopt vrolijk in een Stedumer keuken rond en iedereen vindt het prima

Roos (links) en Emma Ausema met pony Jhonny in de keuken van hun woning in Stedum
Roos (links) en Emma Ausema met pony Jhonny in de keuken van hun woning in Stedum © Merijn Slagter/RTV Noord
'Jhonny denkt alleen maar aan eten', zegt Roos Ausema over haar 13-jarige pony, waarmee ze net een rondje door de tuin van het ouderlijk huis in Stedum wandelt. Ook haar zusje Emma is erbij. Dat Jhonny de pony nogal wat privileges heeft, blijkt wel als-ie zonder enig aarzelen de keuken in loopt. 'We lopen ook weleens naar het schoolplein met hem, eigenlijk wel door het hele dorp', zegt Roos.
Ook Daphne en Bernard, de ouders van Roos en Emma, hebben er weinig moeite mee dat Jhonny af en toe in de keuken rondhobbelt. Als Roos keurig aan haar moeder heeft gevraagd of de pony het huis in mag en er goedkeuring volgt, stapt het dier direct over de drempel. Of nou ja, eigenlijk wordt het antwoord niet eens afgewacht. Overigens heeft Jhonny het na een rondje om de keukentafel heen alweer gezien: hij wil weer naar buiten toe. Moeder Daphne ziet het lachend aan. 'Nee hoor, allemaal geen probleem. Gezellig toch?'
Als het erf van het gezin een beetje verkend wordt, loopt Jhonny braaf mee, net als een viertal honden. Eerst naar de stal, waar een andere pony nieuwsgierig opkijkt van de rondleiding, en daarna naar de wei waarin een aantal paarden staat te grazen. Ook is er een konijnenhok, alhoewel, een konijnenappartementencomplex dekt de lading beter. Het is een vrolijke beestenboel bij de Ausema's en ze genieten allemaal van de gezelligheid die dat met zich meebrengt.

'Niet de hele dag'

De dochters Roos en Emma nemen een groot deel van de verzorging voor alle dieren voor hun eigen rekening, vertellen ze. 'We zijn niet de hele dag bezig hoor, met zoveel dieren', lacht Roos. Emma laat vervolgens weten hoe de dieren allemaal verzorgd worden voordat beide meiden naar school gaan.
Het toeval wil ook nog eens dat vader Bernard jarig is: hij blaast 39 kaarsjes uit. 'Vanmiddag komt er nog wat visite langs', vertelt hij. Als de taart op het aanrecht aangesneden wordt, is het dus oppassen voor de eetgrage Jhonny , weet Bernard. 'Die weet inderdaad wel wat lekker is', besluit hij lachend.
Dit en meer in de zondaguitzending van Expeditie Grunnen