Alarmfase 1 voor FC Groningen: club zakt naar degradatiezone na pijnlijke nederlaag bij FC Twente

Frank Wormuth ziet het lijdzaam aan in Enschede
Frank Wormuth ziet het lijdzaam aan in Enschede © OrangePictures
FC Groningen heeft zondagmiddag een pijnlijke nederlaag geleden in Enschede. Op bezoek bij FC Twente hadden de Noorderlingen niets in de melk te brokkelen en was het alleen tegenhouden om een grotere nederlaag te voorkomen: 3-0.
FC Groningen was al niet in beste doen. De mannen in groen-wit hadden dit seizoen nog maar twee keer gewonnen, thuis tegen Go Ahead Eagles (1-0) en op bezoek bij SC Cambuur (0-1). Ook in Enschede werd het roer niet omgedraaid tegen het sterke FC Twente. Door de nederlaag zakken de mannen van trainer Frank Wormuth naar de zestiende plaats in de Eredivisie en is het alarmfase 1 in Groningen.

Lastige eerste helft

De Tukkers waren in het eerste bedrijf heer en meester. De Groningers kwamen niet aan voetballen toe en zagen aan de andere kant van het veld doelman Peter Leeuwenburgh geregeld redding brengen. De sluitpost, die moest spelen wegens een blessure van Michael Verrips, kon zich onderscheiden met goede reddingen op een vrije trap van Michel Vlap en een lastige bal van Ramiz Zerrouki.
Halverwege het eerste bedrijf hield de Groninger bank even de adem in. Tomas Suslov ging door zijn enkel en schreeuwde het uit van de pijn. Het zag er niet best uit voor de Slowaakse international, die vervangen moest worden door Luciano Valente. Op een schotje van Florian Kruger na, hadden de bezoekers niets in de melk te brokkelen en mochten ze vooral blij zijn dat de brilstand nog op het scorebord stond bij rust.

Wormuth grijpt in

De Duitse oefenmeester zag zich genoodzaakt dubbel te wisselen na rust. Florian Kruger en Cyril Ngonge bleven in de kleedkamer achter en maakten plaats voor Paulos Abraham en Ragnar Oratmangoen. De trainer hoopte zo wat meer diepte te creëren in het spel, maar zag enkele minuten later dat het nieuwe strijdplan de prullenbak in kon.

Dramatische minuten

De spelers stonden goed en wel op hun plek toen het thuispubliek opveerde. Na balverlies van Damil Dankerlui vond Twente de vrijstaande Virgil Misidjan. De aanvaller kreeg alle tijd om naar binnen te kruipen en de verre hoek te vinden: 1-0.
Enkele minuten later lag de bal alweer in het netje. Na een combinatie van de Tukkers greep verdediger Joshua Brenet de kans om FC Groningen kiezelhard verder in de problemen te schieten: 2-0.

Vijf voor twaalf

FC Twente-spits Ricky van Wolfswinkel ging alleen op het doel van Leeuwenburgh af en dacht zijn ploeg verder op voorsprong te brengen. Via het lijf van de doelman kaatste de bal tegen de onderkant van de lat en leek de bal over de lijn. De VAR zag het anders en ging mee met de beslissing van de arbitrage: geen doelpunt.
Enkele minuten later was het wel raak voor de routinier. Uit de draai maakte de aanvaller de middag nog een stukje pijnlijker voor de Groningers: 3-0. Tegenhouden was het devies in de laatste minuten, om zo een grotere nederlaag te voorkomen. De stand veranderde niet meer, waardoor het vijf voor twaalf lijkt voor FC Groningen.
Cruciale week
FC Groningen gaat een drukke week tegemoet. Komende woensdag zullen de mannen van coach Frank Wormuth eerst tegen FC Dordrecht de volgende ronde van de TOTO KNVB-beker moeten bereiken.

Volgende week zondag wacht PSV in eigen huis. Beide duels zijn live te volgen via de kanalen van RTV Noord.