Kinderen verfraaien rotte kies in Stedum: 'Nu wil ik eigenlijk niet dat het gesloopt wordt'

Kinderen helpen mee om een verpauperde woning in Stedum een vrolijk kleurtje te geven
Kinderen helpen mee om een verpauperde woning in Stedum een vrolijk kleurtje te geven © RTV Noord
In het centrum van Stedum is de oude Bartholomeüskerk een absolute blikvanger, maar ook de oude woningen eromheen mogen er zijn. Het deed dorpsbewoners dan ook pijn dat een statige witte woning tegenover de kerk verpieterde. De woning staat al een jaar leeg omdat het gesloopt wordt vanwege de versterkingsoperatie, waarna het weer heropgebouwd wordt.
Maar de woning ontkwam niet aan vernielzucht en groeide uit tot een rotte kies in het dorp. Een aantal dorpsbewoners sloegen de handen ineen en maakten van de woning een verfraaiingsproject.

'Proberen er iets vrolijks van te maken'

Kinderen uit het dorp hebben daarin een prominente rol, want tekeningen die zij op school maakten, mochten ze in het groot op de woning aanbrengen. 'Wij helpen ze ook een beetje mee', zegt Miriam Geerts, een van de initiatiefnemers van het project.
Toen er houten platen op de woning werden getimmerd om het vernielen van ruiten te voorkomen, broedde ze al op het idee om iets op de platen te schilderen met behulp van kinderen uit het dorp, zegt ze. 'Die aardbevingsproblematiek is verschrikkelijk en je kunt dat niet leuk maken, maar door er zo'n project van te maken en kinderen erbij te betrekken, maak je er toch nog iets vrolijks van. Of althans, dat probeer je.'
Miriam Geerts en Wim Germmen, twee initiatiefnemers van de schilderactie
Miriam Geerts en Wim Germmen, twee initiatiefnemers van de schilderactie © Merijn Slagter/RTV Noord

IJver

En zo waren zaterdag en zondag zo'n tien kinderen bezig om de woning op te fleuren met allerlei tekeningen. 'De kinderen die er zijn, zijn zó ijverig bezig. We hebben van alle tekeningen die de kinderen op school hebben gemaakt bepaalde delen geselecteerd, die we op de woning ook weer aanbrengen', legt Geerts uit. Als zondag na het middaguur een aantal kinderen uit het dorp zich in oude kleren heeft gehesen om te verven, kijkt Geert tevreden toe.
Een van de kinderen schildert een paasei op de woning in Stedum
Een van de kinderen schildert een paasei op de woning in Stedum © RTV Noord
'Wij zijn hartjes aan het schilderen en ook heel er veel stipjes', zegt een van de kinderen. 'We gaan het een beetje vrolijk maken', vult een ander aan. 'Nu wil ik eigenlijk niet dat het gesloopt wordt, want nu is het hartstikke mooi', zegt weer een ander meisje.

Sandra Beckerman schildert ook mee

Gewapend met kwasten lopen ze naar de zijkant van de woning om daar een buitenmuur aan te pakken. Wie de kinderen even later komt assisteren is SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die haar gezicht weleens vaker laat zien als het gaat om onderwerpen rondom bevingsproblematiek.
SP-Kamerlid Sandra Beckerman helpt mee met schilderen in Stedum
SP-Kamerlid Sandra Beckerman helpt mee met schilderen in Stedum © Merijn Slagter/RTV Noord
Ook zij helpt mee het huis te verfraaien en doet dat onder meer door de kinderen op te tillen terwijl ze schilderen, zodat alle delen van de woning een kleurtje krijgen. Zelf schildert ze er een hart op. 'Wel in rood hoor, dat is mijn favoriete kleur', lacht Beckerman.
Expeditie Grunnen: Kinderen geven rotte kies in Stedum een kleurtje
Dit en meer is te zien in de zondaguitzending van Expeditie Grunnen