Stroomkabel NorNed tussen Eemshaven en Noorwegen maandag weer in bedrijf

Een technisch medewerker van TenneT bekijkt de Norned kabel die binnenkomt in het hoogspanningskabelstation in de Eemshaven
Een technisch medewerker van TenneT bekijkt de Norned kabel die binnenkomt in het hoogspanningskabelstation in de Eemshaven © ANP
De NorNed-stroomkabel tussen de Eemshaven en het Noorse Feda wordt maandag na maanden weer in gebruik genomen, meldt netbeheerder TenneT. De 580 kilometer lange hoogspanningskabel tussen beide landen kampte sinds 6 mei met een storing.
Na onderzoek bleek uiteindelijk een kabelbreuk de oorzaak. Die zat in het Nederlandse deel van de kabel, vlakbij de Groninger kust en aan land bij het station in de Eemshaven.

Ingewikkelde reparatie

Tijdens de zomermaanden is de kapotte kabel gerepareerd. Volgens TenneT was dit een complexe reparatie vanwege het specifieke kabeltype van de verbinding en de positie van de kabelfout, waarvoor speciale apparatuur moest worden gebruikt. De afgelopen weken is de kabel getest en klaargemaakt om maandag weer in bedrijf te kunnen worden genomen.
Een ander deel van de verbinding, van in totaal 1,3 kilometer lang, verkeert nog wel in slechte staat. Uiteindelijk moet dit deel worden vervangen om toekomstige kabelbreuken te voorkomen. Maar volgens TenneT is hiervoor meer tijd nodig, omdat er een nieuw stuk kabel moet worden geproduceerd.

Tijdelijke maatregelen

Tot die tijd wordt de maximale capaciteit van de hoogspanningsverbinding iets teruggeschroefd: van 700 naar 620 megawatt. Ook worden maatregelen ingevoerd om veranderingen in de stroomrichting gedurende te dag te beperken. Zo hopen netbeheerders TenneT en het Noorse Stattnett de kabel de komende wintermaanden in bedrijf te kunnen houden.
Experts gaan intussen verder met hun onderzoek naar de oorzaak van de verslechterde toestand van de kabel.

Vooral waterkrachtstroom

De NorNed-kabel werd in 2008 in gebruik genomen. De hoogspanningskabel, die over de bodem van de Noordzee loopt, transporteert hoofdzakelijk Noorse waterkrachtstroom naar Nederland. 's Nachts gaat er juist stroom uit Nederland richting Noorwegen, omdat dat land dan minder elektriciteit uit waterkracht produceert.