Romano Hummel pakt Europese titel grasbaan

Romano Hummel(voorgrond) in actie bij EK
Romano Hummel(voorgrond) in actie bij EK © Jesper Veldhuizen/Baansportfansite.nl
Romano Hummel is voor het eerst in zijn loopbaan Europees Kampioen geworden. De grasbaancoureur uit Hoogkerk pakte de titel in het Engelse Swingfield.
Hummel gaf in de series al zijn visitekaartje af. Hij kwam vier keer aan de start en passeerde ook vier keer als eerste de finish.
Romano Hummel op het hoogste treetje bij het EK
Romano Hummel op het hoogste treetje bij het EK © Jacob Alkema
In de finale om het kampioenschap kwam hij nadat het licht op groen sprong niet goed weg. Hij lag op de vierde plaats, maar herpakte zich in de tweede bocht. Eenmaal op kop gaf hij de leiding niet meer uit handen. Hij bleef twee Britse coureurs de baas. Chris Harris eindigde als tweede, Zach Wajtknecht pakte het brons.
Voor het publiek is dat natuurlijk

Favorietenrol waargemaakt

Hummel ging het EK in als grote favoriet. Maar moest wel zien af te rekenen met drie rijders die voor hem waren geëindigd in het eindklassement om het wereldkampioenschap. Daartegenover stond dat de Franse wereldkampioen Mathieu Trésarrieu niet van de partij was in Swingfield.
Het Europees kampioenschap was de laatste wedstrijd van het seizoen. Hummel won bijna alle wedstrijden waar hij in actie kwam. Alleen het verdedigen van zijn wereldtitel uit 2021 mislukte door mechanische pech en tegenvallende resultaten.

Niet beloond

Mika Meijer uit Winschoten beloonde zijn goede optreden niet met een plek in de race om de titel. Na vier manches stond hij vijfde in de tussenstand. Dat was net te weinig om zich rechtstreeks te plaatsen voor de dagfinale om het kampioenschap. Via de B-finale lukte dat ook niet. Meijer werd derde terwijl de beste twee alsnog mee mochten doen in de grote finale om de Europese titel. Meijer kan terugkijken op een goed seizoen waarin hij regelmatig tot goede resultaten kwam. Hij debuteerde ook in de wedstrijden om het wereldkampioenschap langbaan.