Opluchting bij Donar na broodnodige zege: ‘Niks veranderd, vooral gevochten’

Donar bedankt het publiek na de zege in Zwolle
Donar bedankt het publiek na de zege in Zwolle © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
De basketballers van Donar sloten zondag een roerige week af met een zwaarbevochten zege op Landstede Hammers (63-68). Men was in Zwolle benieuwd hoe Donar zou presteren na het ontslag van coach Matthew Otten afgelopen donderdag.
Bij Donar reageerde men blij op de overwinningszege. 'Ja, fantastisch. Eindelijk weer gewonnen. Het was misschien niet de mooiste wedstrijd, met veel domme foutjes, maar wel met een hoge intensiteit. Aanvallende rebounds, losse ballen, duiken op de vloer. Dat heeft een heel stuk gebracht in het team', aldus aanvoerder Leon Williams.
Williams: 'Fantastisch, het was lang geleden'

Schokeffect?

Of het vertrek van Otten een schokeffect teweeg heeft gebracht, vindt de 31-jarige spelverdeler moeilijk te zeggen. 'Ja en nee. Niemand gunt het Matthew en het is een ontzettend lastige situatie, maar we hebben wel met de jongens bij elkaar gezeten en gezegd: wij moeten het nu gaan doen. We moeten de knop omzetten en alles geven. En ik denk dat je het resultaat hebt kunnen zien vandaag.'

'Ik denk niet dat het aan de chemie lag'

Williams vindt het moeilijk om over het ontslag van Otten te praten, die volgens de clubleiding 'onvoldoende chemie' met de spelers zou hebben. De aanvoerder denkt daar toch anders over. 'Het zou heel raar zijn als er geen chemie zou zijn. Ik denk niet dat het aan de chemie lag. Verder kan ik er niks over zeggen.'
Stimac: 'Ik bedank de spelers voor de zege'

'Geen veranderingen op korte termijn'

De Groningse ploeg staat nu onder leiding van waarnemend coach Andrej Stimac. De Kroaat nam deze week het roer over van Matthew Otten en heeft niet gelijk dingen veranderd. 'We hebben niet veel tijd gehad om dingen te veranderen. We hebben ons gefocust op de dingen die we kunnen controleren, zoals de verdediging. Het was niet de mooiste wedstrijd ooit. Uiteindelijk bedank ik de spelers voor de zege. Ik denk dat het verdiend was.'
'Op de korte termijn kan het alleen maar verwarrend zijn om dingen te veranderen, omdat ons drukke schema dat ook niet toelaat. We kunnen deze week dus zeker niks aanpassen. Misschien later', aldus Stimac.
Zakis: 'Ik voel me fysiek erg goed'

'Nog niet het beste van mij gezien'

Een speler die positief opviel, was Ronalds Zakis. Hij maakte zes veldscores uit zes pogingen en kwam daarmee op dertien punten. Na een moeilijke periode kon hij goed laten zien waar hij toe in staat is. Dat niet alleen; hij verwacht nog wel een stukje beter te kunnen. 'Ik ben op dit moment fysiek erg goed in vorm, maar jullie hebben zeker nog niet het beste van mij gezien. Als het zo ver is, dan zal je het wel zien', zegt de 35-jarige Zakis zelfverzekerd.

'Kwestie van tijd'

De toekomst van het team is volgens de aanvoerder in ieder geval veelbelovend. 'Ik denk dat er in de aanval nog een hoop te winnen valt. Er valt nog een hoop te leren, maar het is nog een lang seizoen. Ik mag hopen dat het beter gaat worden, want anders is het allemaal voor niks geweest. Het moet goed gaan komen. Het is gewoon een kwestie van tijd', besluit Williams.

Programma

Woensdag speelt Donar in eigen huis voor de Europe Cup tegen het Italiaanse Brindisi. Vrijdag spelen de Groningers voor de competitie opnieuw thuis, dan tegen Den Helder Suns. Beide duels zijn live te zien via een stream van RTV Noord.