Westerkwartier zet gemeentehuis in Leek te koop

Het gemeentehuis in Leek in de tijd dat Leek zelf nog een gemeente was
Het gemeentehuis in Leek in de tijd dat Leek zelf nog een gemeente was © RTV Noord
Het gemeentehuis in Leek sluit in 2024. Dat heeft het gemeentebestuur van Westerkwartier besloten. De gemeente verkoopt de locatie samen met het naastgelegen Oude Ulo-pand en het buitendienstterrein. Westerkwartier denkt dat de locatie aan de Tolberterstraat interessant is voor woningbouw.
De gemeente streeft ernaar de locatie in Leek in het voorjaar van 2023 te verkopen en in 2024 definitief te verlaten. De verkoop wordt gekoppeld aan een openbare prijsvraag, waarbij het plan van de potentiële kopers wordt beoordeeld op prijs en kwaliteit.

Zuidhorn krijgt hoofdvestiging gemeentehuis

De verkoop van het vastgoed in Leek is de eerste stap in de centralisatie van de gemeentelijke huisvesting in Zuidhorn. De gemeenteraad van Westerkwartier besloot afgelopen juli om het gemeentehuis in Zuidhorn tot hoofdvestiging te maken. Daarvoor moet het gebouw aan de Hooiweg wel worden uitgebreid en verduurzaamd. Als dat klaar is dan worden ook de gemeentehuizen in Marum en Grootegast te koop gezet. De verwachting is dat dat gebeurd in 2025 en 2026.

Van vijftien naar acht gebouwen

De verkoop van de drie genoemde gemeentehuizen is onderdeel van het afstoten van gemeentelijk vastgoed. Westerkwartier wil in de komende jaren terug van vijftien naar acht gebouwen. Het gemeentehuis in Zuidhorn wordt de vaste standplaats van de ambtenaren, met uitzondering van de medewerkers van de buitendienst en werkvoorzieningschap Novatec.

Drie locaties voor de buitendienst

De buitendienst krijgt drie locaties: in Noordhorn, Grootegast en op bedrijventerrein Leeksterveld in Leek. De laatstgenoemde locatie wordt gedeeld met Novatec. Panden in Grijpskerk en Marum blijven gehandhaafd als stallingsruimte voor voertuigen en gereedschappen. Daarnaast blijven de kringloopwinkel en de kwekerij van Novatec in Tolbert en Leek voorlopig open, maar wordt wel onderzoek gedaan naar de toekomst van deze twee locaties.