Archeologische opgraving gestart bij klooster in Ter Apel: 'Ik ben die eerste die iets na achthonderd jaar vastheeft'

Maandagochtend zijn de archeologen begonnen
Maandagochtend zijn de archeologen begonnen © Martijn Klungel/RTV Noord
Wat heeft er vijfhonderd jaar geleden rondom het klooster in Ter Apel gestaan? Op die vraag hopen archeologen antwoord te krijgen. Ze zijn daarom maandag gestart met archeologische opgraving rondom het eeuwenoude klooster.
Op de eerste dag heerst al veel enthousiasme en spanning onder de archeologen. Laagje voor laagje pellen ze de grond af op zoek naar de geschiedenis.
De professionals krijgen hulp van een paar vrijwilligers, die de afgegraven grond zeven en bijzonderheden eruit halen. Oude bakstenen, eeuwenoude spijkers en zelfs menselijke resten hebben de vrijwilligers in hun verzamelbakjes geplaatst.

'Kijk ik naar een pijpaarden beeldje of wil ik dat?'

Enthousiast pakt archeoloog Stijn Arnoldussen een klein wit voorwerp uit het bakje van een van de vrijwilligers. 'Dit doet mij heel erg denken aan een pijpaarden beeldje', zegt hij terwijl hij het mogelijk vijftiende eeuwse voorwerp vasthoudt.
Vol enthousiasme loopt hij naar collega archeoloog Ko Lenting: 'Kijk ik naar een pijpaarden beeldje of wil ik dat ik er naar kijk?', vraagt hij.
Lenting zet zijn bril op en collega's gaan om hem heen staan. Hij geeft het verlossende antwoord: 'Dit is een pijpaarden beeldje', zegt de collega archeoloog. 'Ja hoor!', zegt Arnoldussen enthousiast terwijl hij zijn duim opsteekt richting de vrijwilliger die het heeft gevonden.
Ik ben die eerste die iets na achthonderd jaar vastheeft
Stijn Arnoldussen - archeoloog
'Ik ben de eerste die na achthonderd jaar een deel van een beeldje weer vast heeft. Dat blijft heel erg bijzonder', zegt Arnoldussen. Toch hoopt de onderzoeker grotere objecten te vinden.

Onderzoek naar gebouwen

Want het onderzoek gaat niet alleen over het vinden van kleine dingen. Nee, de onderzoekers willen juist resten van grote dingen terugvinden: gebouwen.
'We weten namelijk heel weinig over de voorgeschiedenis van het klooster. Was het er opeens of stonden er vroeger boerderijen omheen? Door deze afgravingen krijgen we daar nu zicht op', legt Arnoldussen uit.
Een klein deel van het antwoord wordt aan het einde van de middag zichtbaar. Een leek zou zeggen dat archeologen een stapeltje stenen hebben gevonden, maar het zijn middeleeuwse funderingen waar vroeger palen op hebben gestaan. Ook zijn er vermoedelijk enkele restanten van oude boerderijen gevonden.
Archeoloog Stijn Arnoldussen bij de stenen die onder de grond verstopt zaten
Archeoloog Stijn Arnoldussen bij de stenen die onder de grond verstopt zaten © Martijn Klungel/RTV Noord
'Hier moet een substantieel gebouw hebben gestaan, iets wat we nog niet wisten', concludeert Arnoldussen. Wat het precies was? Dat weten de onderzoekers nog niet. Maar met deze resultaten komen ze wel stapje voor stapje dichterbij het antwoord op de vraag: hoe zag het klooster in Ter Apel er in de vijftiende eeuw uit?
De onderzoekers zijn nog tot en met vrijdag bezig met archeologische opgravingen op twee plekken rondom het klooster. De bedoeling is dat ze volgend jaar terug komen en dan op andere plekken opgravingen gaan doen.