Rijkswaterstaat zegt toe: communicatie bij storing brug Zuidhorn wordt beter

De brug tijdens de storing van eind augustus
De brug tijdens de storing van eind augustus © Karel Oosterhuis/RTV Noord
Rijkswaterstaat gaat inwoners, bedrijven en weggebruikers sneller en beter informeren wanneer zich weer een storing voordoet aan de brug over het Van Starkenborghkanaal bij Zuidhorn. Bij de recente storing, die drie dagen duurde, verzuimde Rijkswaterstaat dat bij de gemeente Westerkwartier te melden.
De fracties van D66, GroenLinks en PvdA vroegen om opheldering aan het gemeentebestuur.

Brug werd omhoog gezet

Rijkswaterstaat besloot bij de storing van eind augustus de tafelbrug tussen Noordhorn en Zuidhorn omhoog te zetten. Het scheepvaartverkeer kon daardoor gewoon doorgaan, maar fietsers, voetgangers en overig langzaam verkeer waren daarvan de dupe.
Voor hen is er geen alternatief in de nabijheid om het Van Starkenborghkanaal over te steken. De dichtstbijzijnde bruggen liggen kilometers verderop bij Gaarkeuken en Aduard. Omdat de gemeente niet was geïnformeerd, was het volgens haar niet mogelijk iets te regelen voor de gedupeerden.
Bij eventuele nieuwe storingen zorgt Rijkswaterstaat voor beter aangegeven omleidingsroutes door bebording op de wegen rondom Noordhorn en Zuidhorn te plaatsen. De gemeente dringt er bij Rijkswaterstaat op aan om te zorgen voor een voorziening voor het langzame verkeer.

Storing na dagen opgelost

Oorzaak van de storing van eind augustus was overigens een kapotte slagboommotor. Het duurde dagen voor een nieuwe motor werd geleverd.