Enige twijfel door hoge energieprijzen, maar winkelgebied Winschoten toch verlicht

De verlichting in Winschoten
De verlichting in Winschoten © RTV Noord
Winkelstraat de Langestraat in Winschoten ziet er na vandaag een stuk gezelliger uit. In de straat is sfeerverlichting opgehangen. Ook lantaarnpalen in het winkelgebied zijn versierd.
Al was dat, met de hoge stroomprijzen van tevoren, geen vanzelfsprekendheid.

Twijfel

Twee mannen zijn er maandagochtend en een deel van de middag maar druk mee. Boven de Langestraat worden meer dan twintig zogenaamde armaturen opgehangen.
Die zijn speciaal voor Winschoten gemaakt, vertelt Arrien Venema van Wielsma Verlichting. ‘Winschoten is de Rozenstad. Dus wij hebben rozen in het ontwerp meegenomen. Mensen vinden dat zo leuk!’
Pascal Meinders van ondernemersvereniging City Club Winschoten is blij met de verlichting, maar geeft toe dat er wel even over getwijfeld is. ‘Wij hebben dit jaar wel nagedacht om het misschien niet te doen. Maar een winkelstraat zonder verlichting is niet gezellig.’
Pascal Meinders van City Club Winschoten
Pascal Meinders van City Club Winschoten © Marco Grimmon/RTV Noord

Net zo druk als normaal

Die twijfel komt Venema bekend voor. Hij hoort meer mensen om zich heen die twijfelen, maar uiteindelijk kiest bijna iedereen ervoor om gebruik te maken van de diensten van het bedrijf uit Leek.
Hij somt op: ‘Morgen zijn wij in Utrecht, woensdag in Soest, donderdag mogen wij naar Bennekom en vrijdag naar Leeuwarden. Het is druk!’ Van minder aanvragen door de hoge stroomprijs van tegenwoordig, is volgens hem geen sprake.
Hij legt uit waarom gemeenten en winkeliersverenigingen volgens hem kiezen voor de verlichting: ‘De maanden november en december zijn voor ondernemers vaak drukke maanden. Dan wil je niet dat klanten naar een donkere stad komen, dat ziet er zo triest uit. Dan krijgen de winkeliers het nog moeilijker.’

Aangepaste tijden

De verlichting in Winschoten hangt, maar staat niet pertinent aan. Daarin zijn wel maatregelen genomen, vertelt Meinders.
‘Wij hebben naar de tijden gekeken waarop wij de verlichting aanzetten. Dat zou op gewone dagen zijn van 16.00 uur tot ongeveer 18.00 uur. Op de koopavond, dat is de vrijdagavond, branden de lichten tot 21.00 uur.’
RTV Noord zette eerder op een rijtje hoe andere winkelgebieden in de provincie hiermee omgaan. Dat is te lezen via deze link.
Winkelgebied Winschoten verlicht: ‘Even over getwijfeld’