Staat krijgt geen uitstel van verbeteren opvang asielzoekers

Een kind speelt voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een kind speelt voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel © ProNews
De Staat krijgt geen uitstel voor het verbeteren van de leefomstandigheden van asielzoekers, zo heeft het hof in Den Haag maandag bepaald. De advocaat van de Staat betoogde onder meer dat het niet mogelijk is om maximaal 55 alleenstaande, minderjarige asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel op te vangen en deze opvang korter dan vijf dagen te laten duren.
Het hof waagde zich maandag nog niet aan een inhoudelijke beoordeling hiervan. Dat er geen uitstel komt, betekent dus dat er aankomende donderdag niet meer dan 55 alleenstaande kinderen in Ter Apel mogen verblijven. Dat waren er twee weken geleden nog driehonderd.

Opvang voldoet niet aan Europese normen

De rechtbank oordeelde eerder deze maand, in een zaak die door VluchtelingenWerk was aangespannen, dat de Staat en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet voldoen aan de Europese normen voor menswaardige opvang.

Hoger beroep op komst

Sommige kwesties moesten per direct of binnen een paar weken verbeterd worden, vond de rechtbank. In afwachting van het hoger beroep wilde de Staat nu uitstel van het uitvoeren van een aantal van deze verbeterpunten.