Groningse van Colombiaanse komaf had ook slechte ervaring met tv-programma Spoorloos: 'Ik was woest'

Derk Bolt, presentator van het tv-programma Spoorloos
Derk Bolt, presentator van het tv-programma Spoorloos © ANP
Yaneth Palacio Menger uit Groningen heeft ook te maken gehad met 'Spoorloos'. Volgens de van oorsprong Colombiaanse was de ervaring met het KRO-NCRV-programma geen onverdeeld succes.
Palacio Menger benaderde de redactie van Spoorloos in de jaren 90 en hoorde vervolgens lange tijd niets. Jaren later kreeg ze toch een telefoontje en vertelde de redactie van het tv-programma dat haar biologische moeder gevonden was. Haar moeder kon alleen niet naar Nederland komen. ‘Je wereld staat dan op z'n kop’, vertelt ze aan de NOS.

'Moeder als 15-jarige zwanger'

Bij een poging de biologische familie te achterhalen van Nederlanders met Colombiaanse roots, werkte Spoorloos veel samen met de Colombiaanse fixer Edwin Vela. Ook in het geval van Palacio Menger speelde hij een rol. Volgens de redactie van Spoorloos was er geen bewegend beeld van Palacio Mengers moeder, maar was er een reconstructie gemaakt op basis van Vela's bevindingen.
Yaneth Palacio Menger
Yaneth Palacio Menger © Gemeente Groningen
‘M'n moeder was als 15-jarige op straat zwanger geraakt en kon niet voor me zorgen. In miljoenenstad Medellín had Vela op straat de familie gevonden, zeiden ze', vertelt Palacio Menger.
Mismatches
Zeker twee personen die hebben meegedaan aan het KRO-NCRV-programma 'Spoorloos' zijn aan de verkeerde biologische familie gekoppeld. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL-programma 'Oplichters Aangepakt'. De mismatches kwamen tot stand via een Colombiaanse medewerker van het programma, de fixer Edwin Vela. KRO-NCRV heeft erkend dat er inderdaad fouten zijn gemaakt bij twee deelnemers. De omroep onderzoekt of er nog meer zaken zijn misgegaan. Vela legde lokaal contacten, maar er was er ook een tweede tussenpersoon betrokken: een Nederlandse correspondent. Zij huurde Vela in als ze bepaalde plekken zelf niet kon bezoeken. De twee namen samen zestien zaken voor Spoorloos op zich. Volgens KRO-NCRV is Colombia het enige land waar op deze manier werd gewerkt.

FARC

Het tv-programma liet Palacio Menger foto's van haar moeder zien. ‘Je zoekt meteen naar gelijkenissen. Het was heel emotioneel.’
Het team van Spoorloos zou naar Medellín gaan om Palacio Mengers moeder te filmen. ‘Maar enkele dagen voor hun vertrek was ze weg. Volgens Vela had ze geen vast woonadres, maar woonde ze bij familie in FARC-gebied. M'n moeder zou door de FARC zijn meegenomen. Het was volgens hen te gevaarlijk om daarheen te gaan.’
Uiteindelijk is Palacio Mengers verhaal op televisie uitgezonden. ‘Een paar dagen erna ben ik gebeld door Spoorloos. De foto's die waren gebruikt in de uitzending, waren niet van mijn moeder. Ik was woest, hoe durf je dat uit te zenden?’

'Je bestaansrecht wankelt'

Sinds de uitzending van Oplichters Aangepakt is ze van slag. ‘Je bestaansrecht wankelt, die onzorgvuldigheid neem ik Spoorloos kwalijk. Waarom is er geen DNA-onderzoek gedaan, waarom heeft de redactie zelf niet meer onderzoek gedaan?’
Spoorloos heeft inmiddels contact met Palacio Menger opgenomen. De redactie van het programma geeft aan alsnog haar uiterste best te doen om te kijken of er iets uit te zoeken is over haar roots.