FC Groningen na rust ruim langs Vitesse

GRONINGEN - FC Groningen heeft vrijdagavond in de Euroborg met 4-1 gewonnen van Vitesse. Andreas Granqvist scoorde in de 53e minuut uit een penalty. Tim Matavz verdubbelde tien minuten later de voorsprong. Vier minuten later scoorde Petter Andersson van afstand de 3-0. Tien minuten voor tijd redde Vitesse de eer, waarna Tim Sparv in de 81e minuut voor de 4-1 eindstand zorgde.
Eerste helft

In het eerste half uur waren de meeste kansen voor FC Groningen. Tim Matavz kopte in de vijfde minuut naast na een voorzet van Dusan Tadic. Twee minuten later verstapte Van de Laak zich en moest met een, naar het zich liet aanzien, ernstige knieblessure het veld verlaten. Na ruim een kwartier kopte invaller Enevoldsen net naast. Daarna kreeg Vitesse twee mogelijkheden. Eerst schoot Aissati van ruim twintig meter op de lat in de 22e minuut en korte tijd later schoot Snijders van ver in de handen van Luciano. Daarna brak de beste fase van FC Groningen voor rust aan met mogelijkheden voor Petter Andersson, Danny Holla en Matavz. De spits kopte in de 36e minuut net over. Kort daarvoor had Büttner zijn eigen doelman bijna in verlegenheid gebracht, maar de terugspeelbal van de verdediger ging net naast. In de laatste vijf minuten kreeg Vitesse nog twee aardige mogelijkheden. Stevanovic schoot in kansrijke positie naast en Snijders schoot alleen voor Luciano van buiten het strafschopgebied naast. Zo bleef het 0-0 bij rust.

Tweede helft

Het eerste kansje na de pauze was voor Tadic. Hij schoot in de 47e minuut vanaf de rand van het strafschopgebied over. Vier minuten later schoot dezelfde Tadic na een goede inividuele aktie net over. In de 53e minuut opende Groningen de score. Granqvist scoorde uit een strafschop na een overtreding op Tadic door Felixdaal. Na de 1-0 werd Vitesse gevaarlijk via Aissatti en Büttner. Tien minuten na de 1-0 zorgde Matavz na een vrije trap van Tadic voor de 2-0. De bal bleef hangen rond het vijfmetergebied en Matic schoot de bal bij en poging om definitief voor opruiming te zorgen tegen Matavz aan. Zodanig dat de Sloveen zijn achtste doelpunt van het seizoen kon noteren. Vier minuten later beleefde Andersson een schitterend moment door bij zijn rentree in de basis op fraaie wijze van buiten het strafschopgebied de 3-0 binnen te schieten. In de 79e minuut werd het 3-1 toen invaller Pedersen op de rand van het strafschopgebied een volley tegen de touwen joeg. Twee minuten later kon Sparv van een meter of tien de bal in het dak van het doel schieten. waardoor het 4-1 werd. Andersson kreeg zes minuten voor tijd onder luid applaus een publiekswissel. De zege betekende de achtste thuisoverwinning op rij.
FC Groningen is gestegen naar de derde plaats in de Eredivisie met 33 punten uit 17 wedstrijden. Dit puntenaantal betekent overigens een nieuw record voor FC Groningen na zeventien wedstrijden. In de seizoenen 1984/1985 en 1990/1991 had Groningen halverwege 32 punten.

Opstellingen

FC Groningen: Luciano da Silva; Maikel Kieftebeld, Jonas Ivens, Andreas Granqvist, Fredrik Stenman; Koen van de Laak ('9 Thomas Enevoldsen), Danny Holla ('71 Tom Hiariej), Tim Sparv, Dusan Tadic, Petter Andersson ('84 Oluwafemi Ajilore); Tim Matavz.
Vitesse: Eloy Room; Guram Kasia, Gino Felixdaal, Slobodan Rajkovic, Alexander Büttner; Genaro Snijders ('79 Nacer Barazite), Davy Pröpper ('72 Marco van Ginkel), Ismail Aissati, Nemanja Matic; Dalibor Stevanovic, Wiljan Pluim ('68 Marcus Pedersen).