112-nieuws dinsdag 18 oktober: Pizzeria in Stad overvallen • 41 wapens ingeleverd • Opsporingstiplijn weer bereikbaar

Een politieagent
Een politieagent © FPS/Jos Schuurman
In dit liveblog houden we je deze dinsdag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Groningen. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
In dit blog lees je de nieuwste update bovenaan.

14.45: 41 wapens ingeleverd bij de politie

Bij de politie in Haren en Groningen zijn afgelopen week 41 wapens ingeleverd, waaronder messen, zwaarden, pistolen en een machete. De wapens worden vernietigd. Ze konden anoniem ingeleverd worden tijdens de Week van de Veiligheid.

14:36: Opsporingstiplijn politie weer bereikbaar, andere lijnen nog niet

De Opsporingstiplijn van de politie is weer bereikbaar. Mensen kunnen weer naar 0800-6070 bellen voor tips over de 10-jarige Hebe, voor wie de politie een amber alert uitstuurde. De andere landelijke nummers, zoals 0900-8844, hebben voor zover bekend nog wel last van de storing die voor uitval van de lijnen zorgde. Alarmnummer 112 is wel te bellen.
De nummers lagen volgens een woordvoerder "er zo goed als uit" door een storing. Wat de precieze oorzaak is en wanneer alle informatielijnen het weer doen, kon de politie nog niet meteen zeggen.
Ook Meldpunt 144, de tiplijn voor het melden van verwaarlozing en mishandeling van dieren, is vooralsnog niet bereikbaar. Dat komt volgens de politie door dezelfde storing. Het meldpunt verwijst bij spoed naar 112 en heeft een link getwitterd voor niet-spoedeisende zaken.

13.55: Pizzeria aan de Zonnelaan in Stad overvallen

Een pizzeria aan de Zonnelaan in de stad Groningen is maandagavond overvallen. Rond 22.00 uur kwam een jongen gewapend met een mes de zaak binnen. Het personeel kon zich meteen in veiligheid brengen, waarop de dader vluchtte. Er raakte niemand gewond, aldus de politie.
De dader is op een fiets richting de Eikenlaan gevlucht. Er zijn duidelijke beelden van de overval.
De dader is een jongeman van ongeveer 16 à 17 jaar. Hij heeft een getinte huid en droeg een lichte jas met daaronder een grijze capuchontrui. Hij had een blauwe Albert Heijn-tas bij zich en dreigde met een keukenmes.

11.50: Landelijke informatienummers politie moeilijk bereikbaar door storing, 112 werkt wel

Landelijke politienummers zijn dinsdag niet of moeilijk bereikbaar. De opsporingstiplijn van de politie, 0800-6070, is momenteel onbereikbaar. Ook het landelijke politienummer 0900-8844 is "moeilijk bereikbaar", twittert de politie. Alarmnummer 112 is wel te bellen.
De nummers liggen 'er zo goed als uit' door een storing, zegt een woordvoerder. Wat de precieze oorzaak is en wanneer de problemen verholpen zijn, kon de politie nog niet meteen zeggen.
De politie vraagt mensen die informatie hebben over de 10-jarige Hebe, voor wie een amber alert werd uitgestuurd, naar het nummer 112 te bellen.
Ook Meldpunt 144, de tiplijn voor het melden van verwaarlozing en mishandeling van dieren, is niet bereikbaar. Dat komt volgens de politie door dezelfde storing. Ook het meldpunt verwijst bij spoed naar 112 en heeft een link getwitterd voor niet-spoedeisende zaken.

11.00: Getuigen gezocht van inbraak bij Primera in Marum

De politie is op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben van of gehoord hebben over een inbraak bij de Primera aan de Wending in Marum. Die inbraak vond plaats in de vroege ochtend van maandag 17 oktober, om vier uur.
Volgens de politie zijn de inbrekers aan de voorzijde van het pand naar binnen gegaan. Daarbij werd een deur vernield. Wat de inbrekers hebben buitgemaakt, is niet bekend.
De vernielde deur van de Primera in Marum
De vernielde deur van de Primera in Marum © Persbureau Meter