Politie sluit meer aanhoudingen naar aanleiding van FC Twente-FC Groningen niet uit

Het Groningse uitvak in Enschede
Het Groningse uitvak in Enschede © Orange Pictures
De politie heeft na afloop van de wedstrijd FC Twente-FC Groningen afgelopen zondag hard moeten optreden om beide supportersgroepen uit elkaar te houden. Er werd een man van 24 jaar uit het Twentse Den Ham aangehouden, maar de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
De onrust begon al ver voor het begin van de wedstrijd, toen de bussen met Groningen-fans bij een invalsweg in Enschede werden opgewacht door zo'n zestig à zeventig personen met bivakmutsen op. Die hadden spullen bij zich om mee te gooien.
'Door inzet van politie werd een confrontatie voorkomen en kwamen de in totaal zestien bussen en de inzittenden veilig bij het stadion aan', aldus de politie.

FC-fans wilden niet vertrekken

Na de wedstrijd wilden de FC Groningen-supporters niet vertrekken uit het stadion. Toen dit uiteindelijk wel gebeurde, deden veel van de leden van de harde kern van Groningen al in de bussluis bivakmutsen en screenmaskers op en probeerden uit te breken.
Een groep supporters van FC Twente - eveneens gemaskerd en voorzien van bivakmutsen - zocht de confrontatie rond de bussluis met de Groningen-fans. Er werd over en weer gegooid met zwaar vuurwerk. Ook naar de aanwezige politie werd zwaar vuurwerk gegooid.

Ruim een uur lang hard optreden

Ruim een uur lang moest de politie hard optreden. Daarbij maakte het gebruik van politiehonden, pepperspray en de lange wapenstok om beide groepen gescheiden te houden. 'Uiteindelijk lukte het de zestien bussen met de FC Groningensupporters veilig de stad uit te begeleiden.'

Verplichte buscombi

Voor de wedstrijd beschikte de politie over informatie omtrent de veiligheid, waardoor de burgemeester van Enschede op advies van de politie besloot tot een verplichte buscombi. 'Op het omwisselpunt zou het mogelijk tot een treffen komen', laat de politie weten.
FC Groningen en z'n Supportersvereniging werden door deze verplichte buscombi op het laatste moment verrast, en waren er niet over te spreken.