Foodblogger oet Oskerd heeft een missie: 'Veganistisch eten is niet moeilijk'

Anne van Twillert in de keuken
Anne van Twillert in de keuken © Remco in 't Hof/RTV Noord
Anne van Twillert uit Usquert brengt haar passie voor kunst en koken samen in een nieuw boek: Vegan met vrienden. Met fotowerk en recepten en een dikke knipoog zet ze haar missie kracht bij: vlees eten is niet meer nodig.
Het is Van Twillert haar derde boek inmiddels, vanuit haar woning in Usquert stuurt ze niet alleen via de sociale media, maar ook via gedrukte kookboeken haar kunst, haar recepten en haar boodschap de wijde wereld in.

Instagram

Het boek komt op 6 november uit, via crowdfunding is het benodigde geld bijeen gebracht. De recepten zijn via Instagram geselecteerd en de illustraties worden verzorgd door bevriende Groninger kunstenaars.
'Ik heb een passie voor koken en voor kunst', zegt de foodblogger oet Oskerd. 'Ik heb ook een missie met het boek: dat veganistisch eten niet moeilijk is en dat vlees eten gewoon niet noodzakelijk is. En met een paar simpele vervangers tover je zo een vegantaart op tafel.'
Recept voor een vegan citroentaart

Voor de bodem:

* 150 gr havermeel, 100 gr amandelmeel, 1 tl kaneel, 1 tl kardemom, 2 el zonnebloemolie, 1 el agavesiroop, snufje zout, 1 el maanzaad, 120 ml gesmolten kokosolie

Meng alle ingrediënten behalve olie en maanzaad, verspreid dun over een bakblik en zet 4 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden om licht te roosteren, vermeng daarna het deeg met de kokosolie en maanzaad en druk het deeg dan in een met bakpapier beklede taartvorm.

Voor de citroenlaag:

* Sap van 4 citroenen, 200 ml agavesiroop 1 blik 270 gr volvette kokosmelk, 6 el maizena, 1 tl kurkuma

Verwarm alle ingrediënten in een pannetje op laag vuur en blijf roeren totdat het mengsel egaal is als pindakaas. Giet daarna het mengsel in de taartvorm op het deeg en laat een nachtje opstijven in de koelkast.

Kunstacademie

Van Twillert, die de kunstacademie deed in Stad, is moeder van vier kinderen. Of zij ook allemaal vegan zijn? 'Nee hoor, dat hoeft niet van mij. Maar ze komen op deze manier wel in contact met plantaardig eten en ze hebben het voordeel dat alle taarten die ik bak voor Instagram ook allemaal op moeten...'
Een van de gerechten uit het boek
Een van de gerechten uit het boek © Anne van Twillert

Vriendenproject

Het boek wordt gepresenteerd in galerie Bo Lumen in Finsterwolde, die gerund wordt door haar ouders. 'Ja, het is ook wel een beetje een familie- en vriendenproject, want de kunstwerken die in het boek staan worden straks in de galerie van mijn ouders geëxposeerd.'
'Kookboek voor iedereen die benieuwd is naar plantaardig eten'