Stationsvernieler Winsum moet 5 weken de cel in

Afzetlint bij een vernield wachthokje
Afzetlint bij een vernield wachthokje © Marco Grimmon/RTV Noord
De 24-jarige asielzoeker die anderhalve week geleden het station in Winsum vernielde, moet vijf weken de cel in. Dat heeft de politierechter in Assen woensdagmiddag besloten tijdens een snelrechtzitting. De rechter noemde de acties van de asielzoeker ‘te gek voor woorden’. Ze verwijt de asielzoeker dat hij zichzelf belangrijker vindt dan anderen.
Tijdens de zitting gaf de 24-jarige Cheano G. toe dat hij station in Winsum vernielde, zodat hij in de gevangenis zou belanden en niet buiten hoefde te slapen. Daarvoor moesten dingen op en rond het station het ontgelden.
Het is niet normaal, maar beter dan buiten slapen
Cheano G.
‘Vindt u het normaal gedrag?’, vroeg de rechter aan de 24-jarige asielzoeker. ‘Nee, het is niet normaal, maar het is beter dan buiten slapen’, reageerde G., die sinds zijn vernielingen in de gevangenis zit.

Ruzie met COA-personeel

Hij stelt dat hij op zaterdag 8 oktober de opvang in Zoutkamp was uitgezet, nadat hij ruzie had gemaakt met personeel van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vervolgens werd hij ‘gearresteerd’ en naar het station in Winsum gebracht. Eerder zeiden gemeente Het Hogeland en het COA dat de asielzoeker er zelf voor koos om de opvang te verlaten.
Vrijwillig of niet: vlak nadat de G. aankwam op het station in Winsum, startte hij met het vernielen van bushokjes, (elektrische) fietsen, reclamezuilen, een kaartjesautomaat en de stationslift.

'Machteloos, boos en gefrustreerd'

‘Hij moest zichzelf maar redden op station Winsum, terwijl het plan was om hem naar Ter Apel te brengen’, vertelt zijn advocaat. ‘Gevoelens van machteloosheid, boosheid en frustratie’ hebben er volgens hem voor gezorgd dat de asielzoeker een spoor van vernielingen naliet op het station.
Ook de fiets van een Winsumer, die woensdagmiddag bij de zitting aanwezig was, moest het ontgelden. De schade aan de fiets bedroeg zo'n 250 euro. ‘Dat ligt inmiddels allemaal bij de verzekering’, stelt de Winsumer. Wel eist hij dat het eigen risico door de asielzoeker wordt vergoed.

Uit veilig land

Cheano G. komt uit Senegal, een veilig land. De kans dat hij een verblijfsvergunning krijgt is nihil. Volgens zijn advocaat zwerft hij al acht jaar door Europa in de hoop op een beter leven. ‘Dat blijkt een desillusie’, stelt de advocaat.
Twee weken voor de vernielingen is hij ook al veroordeeld voor de mishandeling van een boa en een politieagent tijdens een kaartjescontrole. Ook zou G. in de gevangenis ‘recalcitrant’ zijn geweest volgens de rechter.
De rechter besloot dat de asielzoeker naast de gevangenisstraf ook de kosten van het eigen risico moet vergoeden voor de vernielde fiets. De staat probeert dat te verhalen op de asielzoeker, die overigens geen inkomsten heeft. Over het vergoeden van de schade op het station is woensdag niet gesproken.