Lopend Vuur: Ik heb het te druk voor vrijwilligerswerk

Vrijwilligers aan het werk
Vrijwilligers aan het werk © FPS/Jos Schuurman
Er zijn veel minder mensen die vrijwilligerswerk doen in ons land. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal vrijwilligers neemt al een paar jaar af, maar niet eerder was het verschil met het jaar ervoor zo groot als in 2021.
Twee jaar geleden deed bijna 44 procent van de Nederlanders minimaal één keer per jaar vrijwilligerswerk. Vorig jaar was dat iets minder dan 39 procent. Tien jaar geleden was dat nog de helft van alle Nederlanders. De grootste afname zagen de onderzoekers de afgelopen jaren bij jongeren.

Veel voldoening

Relatief gezien doen de meeste mensen vrijwilligerswerk op sportverenigingen, maar ook in de verzorging of op scholen zijn veel vrijwilligers actief. Denk hierbij aan mensen die bijvoorbeeld collecteren voor een gezondheidsorganisatie of die in een oudercommissie op school zitten.
Vrijwilligerswerk kan veel voldoening geven, maar je moet er wel tijd voor hebben. Is dit iets wat iedereen zou moeten doen?
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Dierenmarkten

Dierenmarkten zijn niet meer van deze tijd was ons Lopend Vuur van gisteren. Daarmee was ruim zestig procent het oneens. Bijna veertig procent was het daarmee oneens. In totaal brachten 7502 mensen hun stem uit.