Nabestaanden mortierongeval Mali uiten noodkreet aan Rutte

Henry Hoving en Kevin Roggeveld
Henry Hoving en Kevin Roggeveld © Eigen foto
De nabestaanden van de twee Groningse militairen die omkwamen bij een mortierongeval in Mali in 2016, vragen in een brief aan premier Rutte te onderzoeken wie daarvoor verantwoordelijk waren. 'De oneerlijkheid is onverteerbaar.'
Dat meldt het AD. Ruim zes jaar geleden kwamen sergeant der eerste klasse Henry Hoving (29) uit Winschoten en korporaal Kevin Roggeveld (24) uit Stad om het leven in Mali. De mortier waarmee ze oefenden, ontplofte toen ze hem wilden lanceren tijdens een schietoefening.

'Defensie wist van achterstallig onderhoud'

De nabestaanden hebben nog altijd geen antwoorden op hun vragen. Verbijsterd waren ze vorig jaar februari toen het Openbaar Ministerie besloot om niemand strafrechtelijk te vervolgen.
Er lagen drie rapporten van deskundigen die niet eensluidend waren. Tot hun grote frustratie kwam deze zomer de OVV met een nieuwe onthulling. Defensie wist dat achterstallig onderhoud de oorzaak was van het fatale mortierongeluk, maar bracht dat niet naar buiten.

Vraag om nieuw onderzoek

In een ultieme poging de onderste steen boven te krijgen schrijven de nabestaanden nu een brief aan premier Mark Rutte. Daarin vragen ze om een nieuw onafhankelijk onderzoek dat zich vooral richt op wie verantwoordelijk waren voor de fouten die zijn gemaakt.
Rutte krijgt de brief met hun hartenkreet woensdag op zijn bureau, omdat ze niet meer weten bij wie ze anders moeten zijn om de waarheid boven tafel te krijgen.