FC Groningen hervindt zelfvertrouwen na rust bij FC Dordrecht en bekert verder

Neraysho Kasanwirjo viert zijn tweede goal
Neraysho Kasanwirjo viert zijn tweede goal © Andy Zuidema/Studio GAMBAR
FC Groningen heeft woensdagavond de tweede ronde van de KNVB Beker bereikt. Aan de Krommedijk versloeg de ploeg van trainer Frank Wormuth FC Dordrecht met 3-0. Het verschil werd in de tweede helft gemaakt tegen de nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie.
De Groningers begonnen gehavend aan het bekerduel, want er ontbraken zes spelers op het wedstrijdformulier. Wormuth moest het doen zonder de basisklanten Michael Verrips, Tomas Suslov, Isak Dybvik Määttä en Laros Duarte. Daarnaast waren ook Nordin Musampa en Liam van Gelderen er door blessures niet bij. Aanvoerder Joey Pelupessy startte vanwege fysieke ongemakken als wissel.

Kasanwirjo krijgt de geest

De elf die Wormuth binnen de lijnen had gestuurd, leken in de beginfase wat aan elkaar te moeten wennen. In balbezit werd vaak voor de veilige oplossing gekozen, wat niet ten goede kwam aan de amusementswaarde. Desondanks werden de Groningse aanvallers gezocht waar mogelijk. Schaduwspits Florian Krüger zag na amper twee minuten op de klok zijn voorzet katachtig gered worden door keeper Trevor Doornbusch en even later kopte de Duitse aanvaller over.
Daar bleef het eigenlijk bij in de eerste helft, waarin de thuisploeg via Aliou Baldé vooral gokte op snelle tegenstoten. Beide ploegen leken zich te verzoenen met 0-0, totdat Neraysho Kasanwirjo vlak voor rust de geest kreeg. Aan de zijkant van het zestienmetergebied kapte hij goed naar binnen en plaatste de bal bekeken in de linkerhoek: 0-1. Vlak daarna redde keeper Peter Leeuwenburgh nog ternauwernood op een vrije trap van FC Dordrecht die bij de tweede paal dreigde binnen te vallen, waardoor FC Groningen opgelucht aan de thee kon met de voorsprong.

Leeuwenburgh geblesseerd

Diezelfde Leeuwenburgh moest door een blessure in de rust vervangen worden. Waar de Groninger sluitpost vlak voor rust een goede redding in huis had, liet ook zijn vervanger Jan de Boer zich direct na rust zien. De gevaarlijkste man aan Dordtse zijde, Baldé, schoot de bal goed tussen de palen, maar De Boer pareerde de inzet van de Senegalees.
De ploeg van Wormuth kwam zelf ook niet onaardig uit de kleedkamer. Zo mikte Paulos Abraham de bal perfect op het hoofd van Ricardo Pepi, maar de huurling van FC Augsburg kopte van dichtbij op de lat. Na nog geen uur spelen wisselde Wormuth twee spelers. Ragnar Oratmangoen kwam voor Abraham en Damil Dankerlui verving Yahya Kalley.
De wissels wierpen zijn vruchten af. Oratmangoen hield de bal beter in de ploeg dan Abraham, zodat FC Groningen meer aan voetballen toekwam. FC Groningen werd daardoor sterker en sterker en wist een aantal goede mogelijkheden te creëren met Oratmangoen als regisseur. Halverwege de tweede helft bracht hij Pepi in stelling. De Amerikaans international schoot de bal richting de kruising, maar het was wederom de Dordtse sluitpost die redding bracht.

Weer Kasanwirjo

Pepi had het vizier aan de Krommedijk niet op scherp en omdat de Groningers verzuimden de voorsprong te verdubbelen, bleef het uitkijken voor de counter van de thuisploeg. Zo was het met nog twintig minuten op de klok wederom De Boer die de FC behoedde voor de gelijkmaker.
Tien minuten voor het eindsignaal kon de Trots van het Noorden dan toch opgelucht ademhalen, toen Kasanwirjo - weer hij - de wedstrijd besliste na een lage voorzet van Cyril Ngonge, die bij de eerste paal binnen werd gekopt. Deze goal leek bevrijdend te werken, want de Groningers kregen het in de slotfase op hun heupen. Ngonge scoorde zelf ook nog bijna op fraaie wijze, maar zijn omhaal ging rakelings naast. Vlak voor tijd trof de Belgische aanvaller ook nog de paal. Zijn collega-aanvaller Pepi lukte het wél om te scoren, nadat Krüger hem een niet te missen kans bood: 0-3. En daarmee was alle hoop bij FC Dordrecht op een goed resultaat definitief ten einde.
En zo waren er na afloop weer eens lachende gezichten bij FC Groningen te zien. Zaterdagavond of -nacht weten de Groningers wie zij in de volgende bekerronde zullen treffen, wanneer er geloot wordt voor de tweede ronde.