Cupfighter FC Groningen? Afgezien van winst in 2015 en een finaleplaats (1989) houdt het niet over

FC Groningen wint de beker (2015)
FC Groningen wint de beker (2015) © Orange Pictures
De KNVB-beker heet 'de kortste weg' naar Europees voetbal of een prijs. Maar afgezien van een verloren finale in 1989 (tegen PSV) en de bekerwinst in 2015 (ten koste van PEC Zwolle) bracht het toernooi de fans van FC Groningen, dat woensdagavond aan een nieuw bekeravontuur begint, maar zelden in vervoering.
Het beeld wordt wellicht enigszins vertroebeld door het uitzinnige feest dat de zege op PEC Zwolle in 2015 tot gevolg had. Hoewel al weer ruim zeven jaar geleden, ligt die enige échte prijs in de clubhistorie van FC Groningen bij menigeen nog vers in het geheugen. Dat de weg er naartoe met Barendrecht, Flevo Boys en thuiswedstrijden tegen FC Volendam, Vitesse en Excelsior niet veel voorstelde, ach, een kniesoor die daarover valt.

Derde ronde

Sinds de bekerwinst in 2015, kwam de FC niet meer voorbij de derde ronde. Daarin waren FC Utrecht (seizoen 15/16, 3-5 na verlenging) en NEC (21/22, 1-2) te sterk. Vier keer struikelde de Trots van het Noorden sindsdien in de tweede ronde (tegen Roda JC, FC Emmen en twee keer FC Utrecht). In het seizoen 18/19 vond FC Groningen al in de eerste ronde z'n Waterloo, toen FC Twente met 2-0 te sterk bleek.

Angstgegner FC Utrecht

Waar het gaat om uitschakelingen, komt de naam FC Utrecht vaak voor. De Domstedelingen mogen voor de noorderlingen - althans in het bekertoernooi - met recht een angstgegner worden genoemd. Maar liefst vier keer versperde Utrecht de Groningers de weg naar bekersucces, waarvan in 2011 in de kwartfinales, toen de FC met 3-2 verloor.
Daar staat tegenover dat ook FC Groningen in het onderlinge duel ook één keer aan het langste eind trok: in 2009 waren de groenwitten met 4-2 de bovenliggende partij.
Jos Roossien namens FC Groningen in duel met PSV'er Eric Gerets, in de bekerfinale van 1989
Jos Roossien namens FC Groningen in duel met PSV'er Eric Gerets, in de bekerfinale van 1989 © ANP

Successen

Het grootste succes werd natuurlijk in 2015 behaald, toen FC Groningen de beker ten koste van PEC Zwolle veroverde, dankzij twee treffers van Albert Rusnák. Ook in 1989 was de FC dichtbij toen het in de finale PSV trof. Het Groningen met René Eijkelkamp, Hennie Meijer en Jan van Dijk had echter geen enkele kans tegen het PSV van Ronald Koeman, Hans van Breukelen, Gerald Vanenburg, Søren Lerby en Romario: 4-1.
In de kwartfinales had de FC dat seizoen trouwens nog wel Ajax op imponerende wijze verslagen met 3-0. Doelpunten van twee keer Eijkelkamp en één keer Meijer.
De FC strandde twee keer in de halve finale van het bekertoernooi. In 1984 bleek in Sittard Fortuna met 2-0 te sterk, dankzij twee doelpunten van Arthur Hoyer. Ook in 1987 waren de Groningers één wedstrijd verwijderd van de eindstrijd. In een dubbele halve finale tegen Ajax werd in het eigen Oosterpark nog gelijk gespeeld (0-0), maar in De Meer in Amsterdam bleek Ajax dankzij doelpunten van Marco van Basten, Frank Verlaat en John Bosman duidelijk te sterk: 3-0.

Decepties

Uiteraard zijn er ook bekerduels waar FC Groningen wat minder graag aan terugdenkt. Zo werd op 20 oktober 1984 in de eerste ronde met 3-2 verloren bij de amateurs van Heerjansdam. Als trainers hun eredivisieploegen willen waarschuwen voor onderschatting van eerste divisionisten of amateurs, komt deze wedstrijd nog regelmatig voorbij.
Ook in de jaren zeventig vloog eerste divisionist FC Groningen er in het bekertoernooi er tegen amateurclubs meermaals uit. In 1974 was IJsselmeervogels met 2-1 te sterk, waarna de amateurs van VV Emmen in 1975 (ook 2-1) dat kunstje nog eens herhaalden. Ook weinig verheffend: de uitschakeling door RBC Roosendaal in 1993, toen de West-Brabanders zich in de tweede ronde met 1-0 de sterkste toonden.

Drie keer tegen Dordrecht

Tegen FC Dordrecht kwam FC Groningen drie keer eerder uit in de beker. De eerste ontmoeting dateert van dertig jaar geleden. FC Groningen won toen thuis met 3-0. Vijf jaar later, in 1997, eindigde het duel ook in een zege voor de Groningers. In Dordrecht werd het 4-1.
Aan de derde wedstrijd heeft FC Groningen minder goede herinneringen. Aan de Krommedijk werd in september 1999 met maar liefst 5-0 verloren.