Warming-up: FC Dordrecht - FC Groningen

Leeuwenburgh, hier stijlvol in actie tegen FC Twente, vervangt opnieuw Verrips.
Leeuwenburgh, hier stijlvol in actie tegen FC Twente, vervangt opnieuw Verrips. © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de bekerwedstrijd tegen FC Dordrecht.
FC Groningen speelt vanavond wederom een must-win-wedstrijd. Na de harde nederlaag tegen FC Twente (3-0) telt tegen FC Dordrecht alleen een overwinning. Trainer Frank Wormuth moet dat voor elkaar zien te krijgen met een flink uitgedunde selectie, want er ontbreken sowieso zes spelers.
Vooral van Tomas Suslov is een flinke aderlating voor FC Groningen. De middenvelder liep zondag een vervelende enkelblessure op en komt dit jaar niet meer in actie. Afgelopen jaar speelde FC Groningen drie bekerwedstrijden en werd het in januari uitgeschakeld in eigen stadion tegen NEC (1-2). Sinds de bekerwinst in 2015, kwam de FC niet meer voorbij de derde ronde.

De vorm: FC Groningen

Er zijn momenteel weinig vastigheden te bekennen bij FC Groningen. De ploeg staat op een zeer teleurstellende zestiende plaats in de Eredivisie, met slechts acht punten uit tien wedstrijden. De laatste vier wedstrijden gingen verloren en daarin kreeg FC Groningen maar liefst twaalf doelpunten tegen. Zelf wist de Trots van het Noorden slechts vier keer het doel te vinden.
Deze statistieken leggen ook direct de vinger op de zere plek: van alle teams in de Eredivisie creëert FC Groningen de minste kansen. Met 22 tegentreffers behoort de ploeg van Wormuth tot een van de meest gepasseerde teams in Nederland. Alleen FC Volendam kreeg meer doelpunten tegen (28).

De vorm: FC Dordrecht

De tegenstander van vanavond staat op de twaalfde plek in de Keuken Kampioen Divisie. Het team uit Dordrecht verzamelde na elf duels veertien punten.
Wormuth: 'Ik bescherm mijn spelers, iedereen heeft de kans zich te ontwikkelen'
'Je wil deze wedstrijd heel graag winnen, dus spelen we in onze beste opstelling', zegt trainer Michele Santoni. 'We zijn echter de laatste weken niet helemaal fit geweest, dus wellicht gaan we nog wat schuiven. De resultaten zijn goed, want we hebben nu drie kaar achter elkaar niet verloren. Daar zijn we gelukkig mee en dat doet veel met het zelfvertrouwen.'
FC Dordrecht pakte de afgelopen weken punten tegen FC Eindhoven (1-1), PEC Zwolle (3-0) en VVV (0-1).

Waar moeten we op letten?

Het maakt vanavond niet uit hoe FC Groningen wint, als er maar gewonnen wordt. Het is wel interessant om te zien hoe de twee controlerende middenvelders het gaan doen bij FC Groningen; Luciano Valente en Emmanuel Matuta spelen samen voor de Groningse defensie.
Voor Matuta worden het zijn eerste officiële minuten vanavond. De middenvelder kwam vorige winter over van PSV en kwam het afgelopen jaar slechts sporadisch in actie. Valente maakte al wat meer minuten, maar staat vanavond wel een linie naar achteren.

Historie

FC Groningen speelde zestien keer eerder een officiële wedstrijd tegen FC Dordrecht. Daarvan werden er twaalf gewonnen. Het werd twee keer gelijk en FC Dordrecht won ook twee keer. De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen in Dordrecht werd het 1-1. Michael de Leeuw scoorde op 20 december 2014 voor de Groningers.

FC Groningen Live

De wedstrijd is vanavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Dordrecht - FC Groningen begint om 18.45 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 18.00 uur.
'Er wordt bij FC Groningen met veel spanning naar dit duel toegewerkt'
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het Matchoholic Stadion en Wim Masker doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Michael Verrips, Nordin Musampa, Liam van Gelderen, Tomas Suslov en Isak Määttä zijn geblesseerd. Laros Duarte is geschorst en Florian Krüger is een twijfelgeval. Joey Pelupessy begint vanwege fysieke ongemakken op de bank.
Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:
Vermoedelijke opstelling tegen FC Dordrecht
Vermoedelijke opstelling tegen FC Dordrecht © RTV Noord