Ondernemer en sportsponsor Bert ten Hove overleden

Bert ten Hove
Bert ten Hove © Team IKO
Bert ten Hove uit Holwierde is dinsdag na een kort ziekbed overleden. Hij was jarenlang voorzitter en geldschieter van voetbalvereniging Holwierde en sponsor van de VPZ-schaatsploeg. Hij is 66 jaar geworden.
De plaatselijke voetbalclub beleefde begin deze eeuw onder leiding van Ten Hove een opzienbarende opmars in het amateurvoetbal. In slechts drie seizoenen promoveerde het eerste elftal van de derde klasse naar de eerste klasse. Vooral door de financiële inbreng van Ten Hove. Hij haalde spelers van naam naar Sportpark Katmis in Holwierde. Naast het voetbal werkten veel van de voetballers voor VPZ Assurantiën, waar Ten Hove directeur van was.

Laatste dubbeltje

'Hij was daar apetrots op. Vroeger speelde hij zelf bij de club en was er ook nog trainer, elftalleider en wedstrijdsecretaris. Het was in de tijd dat het familiebedrijf VPZ Assurantiën heel snel groeide. Hij was een ras-ondernemer. Bovendien haalde hij er veel plezier uit om sponsor te zijn waar hij het zelf ook leuk had', vertelt zijn zoon Erwin ten Hove.
Hij zou bij wijze van spreken nog z'n laatste dubbeltje aan VV Holwierde uitgeven
Berts zoon Erwin ten Hove
'Holwierde is een dorp met maar 400 inwoners en hij was er dan ook trots op dat hij ervoor kon zorgen dat de voetbalclub een fitnessruimte met alles erop en eraan had. Hij zou bij wijze van spreken nog z'n laatste dubbeltje aan VV Holwierde uitgeven.'
Van 2001 tot 2012 kwam Holwierde uit op het een-na-hoogste amateurniveau. Na dat seizoen stopte de financiering van Ten Hove en stapte het merendeel van de selectie op. Een jaar lang had VV Holwierde geen elftal meer dat in de standaardklasse uitkwam.

Verliefd op schaatsen

Zijn zoons Erwin en Martin voetbalden tot en met de B-junioren bij VV Holwierde. Omdat de twee broers meer interesse kregen in het schaatsen, werd dat voor beiden de nieuwe sport. 'In de loop van de tijd werd mijn vader ook verliefd op de schaatssport', herinnert Erwin zich.
'In het eerste jaar bracht onze moeder ons naar de schaatsbaan. Dat veranderde later, toen vader ook meeging. Zo is hij in de schaatswereld gerold.' Het leidde tot de oprichting en sponsoring van de VPZ-schaatsploeg.

Hofleverancier Winterspelen Vancouver

Het team had een B-status, maar groeide uit tot de derde commerciële schaatsploeg van Nederland. Zijn eigen zoon Erwin was, samen met Emiel Kluin en Erik Bouwman, een van de trainers. Het team werd elk schaatsseizoen professioneler. Bij de Olympische Winterspelen van Vancouver in 2010 deden vijf schaatsers van de VPZ-ploeg mee.
Hij was een trotse man, en vooral ook trots op zijn afkomst
Berts zoon Erwin ten Hove
'We waren hofleverancier van de Nederlandse schaatsploeg. Zelf was mijn vader er niet bij in Canada, want hij durfde niet te vliegen. Maar het was hem wel weer gelukt om samen wat voor elkaar te boksen. Hij was een trotse man, en vooral ook trots op zijn afkomst', benadrukt Erwin.

Slimme oplossingen

Hij en zijn broer Martin zijn nu trainer en coach van schaatsteam IKO. Ze zijn de ploeg zelf begonnen en hebben die ontwikkeld tot wat het nu is. Het resulteerde afgelopen winter in Olympisch goud voor de Belg Bart Swings. Op de achtergrond stond vader Bert als ondernemer altijd klaar voor adviezen.
'Hij was altijd aanwezig in onze businessclub tijdens wedstrijden in Thialf. We konden altijd bij hem te rade gaan. De oplossingen waarmee hij kwam, waren altijd slim bedacht. De combinatie van ondernemen en topsport hebben we vanuit huis meegekregen', legt Erwin de ondernemersgeest van hemzelf en zijn broer uit.

Afscheid

Bert ten Hove was al een tijd geen ondernemer meer. In 2018 werd de Ten Hove Holding failliet verklaard. De man die het liefst z'n laatste dubbeltje weggaf, had sindsdien helemaal niets meer. De uitvaart is maandag in besloten kring. Zondag tussen 17.00 en 18.00 uur is er de gelegenheid om afscheid te nemen in Restaurant Eemshaven in Spijk.