Tekeningen Anton Pieck te zien in Museum Nienoord: 'Je ziet het vakmanschap'

Anton Pieck tekende ook een slee die in bezit is van Museum Nienoord
Anton Pieck tekende ook een slee die in bezit is van Museum Nienoord © Jan Been/RTV Noord
In Museum Nienoord in Leek is deze week de wintertentoonstelling begonnen van de bekende illustrator Anton Pieck. Pieck is bekend van zijn historische stadstekeningen en als ontwerper van het Sprookjesbos in De Efteling. De werken die in Leek te bewonderen zijn, zijn in bruikleen gegeven uit de collectie van het Anton Pieck Museum in Hattem.
Er zijn onder meer tekeningen te zien van straatbeelden uit Groningen en Appingedam. De tekeningen hangen tussen de oude arrensleeën van het museum en komen daar goed tot hun recht.

Maar twee in de wereld

Van een aantal van Piecks tekeningen zijn afdrukken gemaakt op canvas. Op twee van die grote afbeeldingen staan arrensleeën die het museum ernaast heeft gezet.
Anton Pieck moet haast wel ooit in Leek zijn geweest
Geert Pruiksma - directeur Museum Nienoord
Directeur Geert Pruiksma: 'Van deze sleeën zijn er maar twee in de hele wereld en die staan hier. Om ze te kunnen tekenen moet je haast wel hier in het museum zijn geweest. We vermoeden daarom dat Pieck hier ooit in Leek is geweest.'
Pieck tekende ook de hangende keukens in Appingedam
Pieck tekende ook de hangende keukens in Appingedam © Anton Pieck licensed by Orange Licensing BV
Ook te zien zijn tekeningen van de Grote Markt met de Martinitoren tijdens een kermis, het Pepergasthuis en de Zuidzijde van de Grote Markt.
Pruiksma: 'Pieck reisde veel in binnen- en buitenland en dat laat deze expositie mooi zien. Je ziet onder meer het Torentje in Den Haag en straatbeelden uit Haarlem en Leiden, maar ook tekeningen van bijvoorbeeld Toledo in Spanje.'
Kermis op de Grote Markt in Groningen, te zien in Museum Nienoord
Kermis op de Grote Markt in Groningen, te zien in Museum Nienoord © Jan Been/RTV Noord
Op veel prenten zie je sneeuw en besneeuwde daken. Volgens Pruiksma wilde de illustrator daarmee contrast aanbrengen. 'Het zijn stuk voor stuk zeer gedetailleerde tekeningen. Als je er met je neus bovenop staat dan zie je dat heel goed en ontdek je steeds meer zijn vakmanschap.'

Groot oeuvre

Pieck (1895-1987) liet een groot oeuvre na. Hij illustreerde boeken, maakte kalenderplaten en ontwierp naast het Sprookjesbos van de Efteling ook het Autotron in Drunen.
De expositie in Museum Nienoord duurt tot en met 5 maart 2023.