Martini Ziekenhuis moet dossier vergiftigd jongetje alsnog aan OM geven

Een van de gevels van het Martini Ziekenhuis
Een van de gevels van het Martini Ziekenhuis © RTV Noord
Het Martini Ziekenhuis heeft ook bij de Hoge Raad nul op het rekest gekregen in een zaak die draait om de vergiftiging van een driejarig jongetje. Het ziekenhuis moet alsnog het medisch dossier aan het Openbaar Ministerie (OM) overhandigen.
Dat blijkt uit een uitspraak die het hoogste rechtscollege van ons land onlangs heeft gedaan. De rechtbank in Assen kwam eerder dit jaar al tot dezelfde conclusie. Het ziekenhuis legde zich daar niet bij neer en besloot de uitspraak aan te vechten bij de Hoge Raad.
De peuter werd in de nieuwjaarsnacht van 2021 doodziek naar het Martini Ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat het slachtoffer een vergiftiging met de partydrug GHB had opgelopen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de moeder voor poging tot doodslag, een ernstig misdrijf.

Verschoningsrecht

Het OM zegt voor het onderzoek het medisch dossier van het jongetje nodig te hebben. Het ziekenhuis weigerde daaraan mee te werken en beriep zich op het verschoningsrecht (het recht om vanwege beroepsmatige redenen geen informatie te hoeven geven). Maar de Hoge Raad oordeelt dat in dit geval het belang van het OM doorslaggevend is.

Getuigen

Daarbij wijst de Raad er onder meer op dat getuigen hebben verklaard dat de verdachte op de bewuste dag drugs heeft gebruikt, waaronder GHB. Bovendien zijn de medische gegevens nodig om precies te kunnen vaststellen hoeveel GHB het jongetje heeft binnengekregen, aldus de Raad.
Een woordvoerder van het OM laat weten 'ervan uit te gaan dat het ziekenhuis het dossier alsnog overdraagt, zodat het onderzoek kan worden voortgezet'. Het Martini Ziekenhuis laat weten 'zich te conformeren aan de uitspraak'.