Hoopgevend Donar kan drie kwarten mee tegen Brindisi

Charles Callison aan de bal namens Donar
Charles Callison aan de bal namens Donar © JK Beeld
Onder luide aanmoedigingen van het thuispubliek kwam Donar woensdagavond bij vlagen sterk voor de dag in MartiniPlaza tegen het Italiaanse Brindisi. Toch zijn de Groningers ook na twee duels in de Europe Cup nog zonder zege. Brindisi trok namelijk aan het langste eind: 65-87.
Na de overwinning tegen Landstede Hammers uit Zwolle van afgelopen zondag, begon Donar met een goed gevoel aan de Europese wedstrijd. Net als Donar verloor ook tegenstander Brindisi de eerste poulewedstrijd van de Europe Cup.
Samenvatting Donar - Brindisi

Evenwicht

De wedstrijd tegen de Italianen gaat in de beginfase gelijk op en beide ploegen houden elkaar qua scores in evenwicht. Brindisi lijkt het eerste kwart met een marge van vier punten voorsprong te kunnen afsluiten, maar een driepunter van de Amerikaanse point-guard Charles Callison zorgt ervoor dat het bij één punt achterstand blijft: 24-25.
In het tweede kwart loopt Brindisi weer uit door rake schoten van Marcquise Reed en Bruno Mascolo, waardoor het verschil binnen de minuut ineens zes punten is. De Italianen weten de voorsprong in het verloop van de tweede kwart steeds verder uit te bouwen. Brindisi springt zorgvuldiger met haar kansen om dan Donar, dat een paar uitstekende schotmogelijkheden om zeep helpt. Vlak voor het einde van het tweede kwart krijgt Donar iets meer controle en weet het de achterstand terug te brengen tot vijf punten: 41-46.
Stimac: 'Ik wil het publiek bedanken voor de steun'

Steeds in de achtervolging

Als Vernon Taylor het derde kwart start met een raak schot, veert het thuispubliek op. IJdele hoop, zo blijkt, want Donar weet de efficiënte Italianen niet bij te benen. Waar Kjeld Zuidema en Leon Williams kansen op driepunters missen, mikt Jason Burnell wel meerdere keren raak. En zo loopt Brindisi in het derde kwart steeds verder uit. Het derde kwart eindigt met een 56-64 tussenstand op het scorebord.
Het publiek geeft de moed niet op en blijft Donar hartstochtelijk aanmoedigen. Bijna twee minuten in het vierde kwart weten de twee ploegen elkaar van het scoren te houden, tot Jason Burnell en Junior Etou namens Brindisi de impasse weten te doorbreken. De Italianen zijn oppermachtig in het vierde kwart en weten de Groningers vakkundig bij de basket weg te houden, waardoor de ploeg van Andrej Stimac uiteindelijk met iets meer dan twintig punten achterstand afdruipt.
Zuidema: 'Ik denk dat we ze echt wel kunnen hebben'

Butjankovs topscorer

Topscorer aan Groningse kant was Artjoms Butjankovs, met 22 punten. Ook was hij verdedigend een van de sterkste spelers op het veld. Bij Brindisi zijn Marcquise Reed en Jason Burnell de uitblinkers. Reed was goed voor 24 punten, Burnell maakte 22 punten.

Programma

Donar speelt vrijdag om 19.30 uur opnieuw thuis, dan voor de competitie tegen Den Helder Suns. Zondag spelen de Groningers vanaf 14.30 uur in Rotterdam tegen Feyenoord. Volgende week woensdag speelt Donar weer thuis voor de Europe Cup, dan tegen het Oekraïense BC Budivelnyk Kyiv.