Moeder omgekomen Maliganger: 'Pas tevreden als ik de schuldigen in de ogen kan kijken'

Greetje Groenbroek, de moeder van Henry Hoving
Greetje Groenbroek, de moeder van Henry Hoving © FPS/Jos Schuurman
'Eigenlijk zijn we vijf jaar terug in de tijd. We zijn op hetzelfde punt beland en dat is zuur. Daarom overheerst er geen blijdschap', zegt Greetje Groenbroek, moeder van de omgekomen militair Henry Hoving uit Winschoten. Ze reageert daarmee op het besluit van defensieminister Kajsa Ollongren.
De minister liet woensdagavond weten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar mogelijk nalatig handelen van Defensie bij het mortierongeluk in Mali in 2016.

Opdracht lag er eerder

Bij dat ongeluk kwamen sergeant der eerste klasse Hoving en korporaal Kevin Roggeveld uit Groningen om het leven. Een derde militair raakte zwaargewond. Nabestaanden dringen al langer aan op een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk nalatig handelen door Defensie. 'Die opdracht lag er in oktober 2017 al, bij toenmalig minister Jeanine Hennes', zegt Groenbroek.

Feiten boven tafel

'Wij hebben alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk feiten boven tafel te krijgen. Dan komt daar iets uit en dat is in de pers breed uitgemeten. Nu zijn we zover dat er eindelijk iets gaat gebeuren. Althans, daar lijkt het op', houdt Groenbroek op Radio Noord een slag om de arm.
Dat is wat we steeds roepen: doofpotpolitiek. Er is zoveel mis. Daar doen ze niets mee
Greetje Groenbroek - moeder van Henry Hoving

Doofpot

Ze is onderweg naar Den Haag, waar donderdag een Kamerdebat plaatsvindt over het aangekondigde onafhankelijk onderzoek naar mogelijk nalatig handelen van Defensie. Groenbroek en andere nabestaanden vroegen eerder deze week in een brief aan premier Rutte te onderzoeken wie daarvoor verantwoordelijk waren. Ze hebben nog geen reactie ontvangen van Rutte.
'Ik verwacht eigenlijk helemaal niets, want het is tot nu toe heel stil gebleven vanuit die kant. Ze hebben zich steeds in stilzwijgen gehuld. Dat is wat we steeds roepen: doofpotpolitiek. Er is zoveel mis. Daar doen ze niets mee. Je haren gaan recht overeind staan', zegt Groenbroek.

Defensie verzwijgt oorzaak

De nabestaanden hebben nog altijd geen antwoorden op hun vragen. Verbijsterd waren ze vorig jaar februari toen het Openbaar Ministerie besloot om niemand strafrechtelijk te vervolgen. Er lagen drie rapporten van deskundigen die niet eensluidend waren. Tot hun grote frustratie kwam deze zomer de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een nieuwe onthulling. Defensie wist dat achterstallig onderhoud de oorzaak was van het fatale mortierongeluk, maar bracht dat niet naar buiten.

Verwijtbaar

Ook advocaat Michael Ruperti, die de nabestaanden bijstaat, noemt het op Radio 1 goed dat er nu alsnog een onderzoek komt. 'Maar dat moet echt onafhankelijk en effectief zijn. Als dat niet zo blijkt te zijn, dienen we alsnog een klacht in bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.'
Volgens Ruperti zijn er cruciale fouten gemaakt bij Defensie. 'Ook bewust. Er zijn mensen die daar verantwoordelijk voor zijn, dus verwijtbaar.'

Schuldigen in de ogen kijken

De nabestaanden hebben donderdag voor het debat een gesprek met Kamerleden. Ze willen vertellen wat de situatie met ze doet. 'Wij willen nu gewoon dat het onderzoek gaat zoals beschreven staat in artikel 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ik ben pas tevreden op het moment dat ik de schuldigen aan de dood van onze kinderen in de ogen kan kijken. Dat ze voor het bankje staan. Dan ben ik tevreden.'