Jaap Nienhuis slaat eerste paal voor musical Elfstedentocht 1963

Jaap -Jopke- Nienhuis
Jaap -Jopke- Nienhuis © Jos Schuurman/FPS
Volgende week donderdag wordt in Leeuwarden de eerste paal geslagen van het podium van het nieuwe Friso Theater, waar een musical wordt opgevoerd over de Elfstedentocht van 1963. Jaap Nienhuis heeft de eer om die paal in de grond te slaan.
‘Volgend voorjaar, 18 januari, is het zestig jaar geleden dat die Elfstedentocht gereden werd en ik was een van de gelukkigen die het gehaald heeft’, vertelt Nienhuis op Radio Noord.

'Nog altijd schier op gang'

Hij is een van de oudste overgebleven binnenkomers van die tocht, veel andere deelnemers zijn al overleden. ‘Dus nou bleek ik de uitverkorene te zijn om de eerste paal te slaan.’ Nienhuis wordt vandaag 87 jaar, maar is naar eigen zeggen ‘nog altijd schier op gang’. De Elfstedentocht van 1963 is de eerste die hij gereden heeft. Later volgden er nog twee, in 1986 en 1997.
Het theater wordt vlakbij de opstapplaats van de Elfstedentocht gebouwd, speciaal voor de nieuwe musical, die vanaf oktober 2023 wordt opgevoerd en De Tocht heet. Het podium zal bestaan uit een ijsbaan van tweeduizend vierkante meter. Het verhaal gaat over vijf jeugdvrienden die besluiten om de beroemde tocht te rijden en de kracht van hun vriendschap zal centraal staan.
Het scènebeeld van de start in Leeuwarden
Het scènebeeld van de start in Leeuwarden © Musical De Tocht

Verhaal doorvertellen

‘Ik ga volgende week naar Leeuwarden, en de kleinkinderen gaan ook mee’, vertelt Nienhuis. Het verhaal moet volgens de organisatie worden doorverteld, omdat er steeds minder deelnemers zijn die er nog over kunnen vertellen.
De Elfstedentocht van 1963 was de zwaarste die ooit gereden is. Door de barre omstandigheden kwamen van de 568 wedstrijdrijders maar 57 over de finish. Over de tocht is al een boek geschreven en een film gemaakt. Nu is er ook een musical.
In het theater is plaats voor 1460 toeschouwers, hieronder is alvast een trailer te bekijken.