Schaatsster Meike Veen mist kwalificatietoernooi door elleboogbreuk

Meike Veen na afloop van een wedstrijd tijdens de IJsselcup in oktober dit jaar
Meike Veen na afloop van een wedstrijd tijdens de IJsselcup in oktober dit jaar © OrangePictures
Meike Veen heeft een flinke teleurstelling moeten verwerken. De schaatsster uit Westerlee kan niet meedoen aan het Worldcup kwalificatietoernooi (WCKT) van komend weekend in Heerenveen. Bij een val van de racefiets brak ze haar elleboog op vier plekken.
Ze wordt deze week geopereerd. 'Het herstel duurt vaak vier tot zes weken, maar na de operatie kan ik m'n elleboog wel direct weer bewegen. Ik mag alleen nog geen kracht zetten en risico lopen dat ik erop val. Ik kan wel gelijk virtueel binnen fietsen op Zwift, de thuistrain wielren-app. Wanneer ik weer kan schaatsen, dat weet ik niet. Daar gaan we later afspraken over maken', laat ze weten. Door de blessure krijgt ze niet de kans om ervaring op te doen bij de eerste grote wedstrijd van het schaatsseizoen.

In de wolken

Veen was na de eerste officiële wedstrijd nog helemaal in de wolken. Bij de IJsselcup in Deventer, onderdeel van de Holland Cup, dwong ze op de 500, 1000 en 1500 meter deelname af voor het WCKT. 'Ik had niet verwacht dat ik me gelijk zou plaatsen voor drie afstanden. Ik ben er heel blij mee', sprak ze een week geleden.
De 18-jarige langebaanschaatsster maakte afgelopen zomer vanuit het KNSB Talentteam Noord de overstap naar TalentNED. Ze was al langer in beeld bij de sportacademie in Enschede die geleid wordt door directeur Gerard Kemkers. Afgelopen zomer verhuisde Veen naar Enschede om studie en topsport optimaal te kunnen combineren.