Overweldigende reacties op fruitoproep: 'Dit hadden we niet verwacht'

Wieb Roffel met een deel van de opbrengst
Wieb Roffel met een deel van de opbrengst © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'We zijn totaal overdonderd', zegt Wieb Roffel van de Voedselbank Het Hogeland. Deze zomer deed de voedselbank een oproep om fruit uit tuinen te doneren aan de voedselbank. 'We hebben in het verleden al een keer eerder een oproep gedaan. Dat leverde toen 800 kilo op. Dat vonden we al veel, maar we zitten nu al op 10.000 kilo.'
Fruit is een product wat de voedselbank niet veel op voorraad heeft en wat regelmatig als product bijgekocht moet worden. De voedselbank verstrekt levensmiddelen aan mensen die het niet breed hebben.

Van Lauwerszee tot Dollard tou

'Overweldigend hoe mensen, maar ook bedrijven ons hierin gesteund hebben. We hebben van een bedrijf 2000 kilo gekregen en veel mensen kwamen de opbrengsten van hun appelbomen brengen. Mensen kwamen overal vandaan, van Lauwerszee tot Dollard tou', zegt Roffel. Volgens hem heeft het goede fruitjaar ook bijgedragen aan de grote opbrengst.
Voedselbank Het Hogeland heeft veel fruit ontvangen
Voedselbank Het Hogeland heeft veel fruit ontvangen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Al het fruit staat verspreid in kratten door de voedselbank. 'Het is echt veel hè. Zelfs zo veel dat we het niet allemaal kwijt kunnen aan onze cliënten. Daarom hebben we ook veel fruit gegeven aan andere omliggende voedselbanken', legt Roffel uit. Het fruit is hard nodig, omdat hij verwacht dat het aantal cliënten door de energiecrisis zal toenemen.

Zaterdag open dag

'We verwachten dat meer mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen en bij ons voor de boodschappen komen. Daarom organiseren we zaterdag ook een open dag. Om de mensen bekend met ons te maken, maar ook om drempels weg te nemen', zegt Roffel. Er zijn volgens hem mensen die de voedselbank nodig hebben, maar vanwege schaamte er nu niet durven komen. 'Tijdens de open dag hopen we dat de mensen daar overheen stappen. We organiseren deze samen met negen andere organisaties, om aan iedereen te laten zien dat er veel mensen en organisaties klaarstaan om op allerlei terreinen hulp te bieden.'