Streefbedrag voor 'waardige begrafenis' Oekraïense vluchteling in Haren is binnen

Het echtpaar Kozachov
Het echtpaar Kozachov © Eigen foto
Anatoliy Ivanovich Kozachov, een Oekraïense vluchteling die vrijdagmiddag in Haren aankwam, is zondagmiddag overleden aan een hartinfarct. De Harense Willemijn Kemp bedacht zich niet en startte een doneeractie om de uitvaart te bekostigen. Woensdagavond was het streefbedrag al binnen.
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, is Kozachov met zijn vrouw, dochter en kleindochter gevlucht uit Charkiv. Anna, de dochter, vluchtte met haar eigen dochter verder naar Nederland, waar ze verblijft in het Nescio Hotel in Haren.
Haar ouders gingen eerst naar Lviv, zo'n duizend kilometer verderop. Acht maanden later besloot het echtpaar ook naar Haren te vluchten, waar ze afgelopen zondag aankwamen.
Anatoliy Ivanovich Kozachov met zijn vrouw en dochter
Anatoliy Ivanovich Kozachov met zijn vrouw en dochter © Eigen foto
'Zijn hart kon niet meer na alle stress van de oorlog', schrijft Willemijn Kemp, die een doneeractie startte. De man overleed op 68-jarige leeftijd in het hotel waar ook zijn familie verblijft.
Ze voelden zich erg welkom en waren dankbaar dat ze hier een plek mochten hebben
Willemijn Kemp - De Sociale Brigade
'De gemeente Groningen heeft nog niet eerder zo'n situatie meegemaakt, dus dat is zoeken', vertelt Kemp. Ze is lid van De Sociale Brigade, een groep die mensen ondersteunt die naar Nederland vluchtten, of nog in Oekraïne zijn. De club van inmiddels zeventig mensen organiseert inzamelingsacties en gaat met mensen op zoek naar oplossingen.

Waardige begrafenis

Zo ook in dit geval. 'Het echtpaar was er pas net, en ze waren ongelooflijk blij. Ze voelden zich heel erg welkom in Nederland en waren dankbaar dat ze hier een eigen plek mochten hebben, bij hun dochter en kleindochter.'
Ze willen hem nu een goede plek geven om te rusten
Willemijn Kemp - De Sociale Brigade
De gemeente bood een gemeentelijke uitvaart aan, dan is er de keuze tussen cremeren of begraven in een algemeen graf, met drie personen en zonder steen. 'Dat is vanuit hun geloofsovertuiging niet wenselijk', zegt Kemp. Ook een algemeen graf voor Kozachov alleen heeft de familie liever niet, 'ze willen hem nu een goede plek geven om te rusten', vervolgt ze.
'Hij heeft hun hele leven goed voor zijn familie gezorgd, ze wilden direct iets terug kunnen doen. En hun wens is om ervoor te zorgen dat het volgens de Oekraïense gebruiken een waardige begrafenis wordt.' Dinsdag zal de begrafenis plaatsvinden.

Samenwerking

Volgens Kemp werkt de gemeente mee waar het mogelijk is en ook bedrijven zijn te hulp geschoten. 'Het uitvaartcentrum heeft korting aangeboden en wil zelf een houten kruis maken. Twee bloemisten in Haren gaven al aan dat ze bloemen willen doneren. Zo zie je dat er een mooie samenwerking van organisaties, gemeente en burgers tot stand komt om dit op te vangen en de mensen te ondersteunen.'
De doneeractie stond woensdagmiddag op ruim 5000 euro, het streefbedrag van 6500 euro was aan het begin van de avond al binnen.