Taakstraf voor veroorzaken ernstig ongeval in De Groeve

De wielrenner werd aangereden bij een restaurant in De Groeve
De wielrenner werd aangereden bij een restaurant in De Groeve © Persbureau Meter
Een 62-jarige man uit Muntendam is voor het veroorzaken van een ernstig ongeval op 23 april 2020 in De Groeve veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. De rechter legde hem ook een rijontzegging op van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.
De automobilist uit Muntendam sloeg aan het einde van de middag af, om een parkeerplaats van een Chinees Restaurant op te rijden. De man zag bij het afslaan twee wielrenners over het hoofd. Een van de fietsers kwam hard op zijn achterhoofd terecht en liep hersenletsel op.

Laaghangende zon

De agenten troffen een automobilist aan die met dubbele tong sprak. Volgens de ademtest had de man drie keer meer gedronken dan is toegestaan. Hij zag de fietsers niet door de zon, die laag stond, zei hij.
Nergens blijkt dat de man inderdaad is verblind door de zon. Het slachtoffer, Pieter Steinkamp, was als arts in opleiding een jaar lang uit de running.
Slachtoffer Pieter Steinkamp vertelt in Noord Vandaag over hoe zijn fietshelm hem behoedde voor erger letsel:
'Er zijn meer weggebruikers die een helm zouden moeten dragen'

Celstraf was passend geweest

De Muntendammer reed zeer onoplettend en onvoorzichtig, zei de rechter. Een celstraf van drie maanden was volgens haar passend geweest. De persoonlijke omstandigheden en de veroudering van de zaak leidden ertoe dat de straf milder uitvalt.