OM eist twee jaar cel voor poging tot doodslag in nacht na Koningsdag

Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen de man uit Delfzijl
Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen de man uit Delfzijl © Jos Schuurman/FPS
Voor een vechtpartij waarbij een bewusteloze man tegen het hoofd werd geschopt is tegen een 30-jarige man uit Delfzijl een celstraf geëist van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Volgens de officier van justitie is poging tot doodslag en openlijk geweld te bewijzen.
De man vierde dit jaar Koningsdag in Groningen. In de vroege ochtend van 28 april raakte hij verzeild in een vechtpartij op de Grote Markt. De beveiligers probeerden beide partijen uit elkaar te houden.
Zij voorkwamen niet dat een man, die al bewusteloos op de grond lag, tegen het hoofd werd geschopt.

Een schop met een aanloop

De camerabeelden van het gevecht werden op zitting getoond. Daarop was te zien dat de verdachte uit het niets een aanloop neemt en tegen de liggende man schopt. Hij raakte de ander niet, zei hij tegen de rechters.
Omstanders bestreden dat. Degene die al knock-out lag op de grond, werd wel geschopt. Daarna draaide de kopschopper zich om en liep hij weg.

Gebitsschade

‘Het slachtoffer werd in het ziekenhuis wakker en voelde overal pijn’, zei de aanklaagster. Na het incident werd bij hem gebitsletsel geconstateerd, verder viel het letsel in het gezicht enigszins mee.
'Het hoofd is een vitaal en kwetsbaar onderdeel van het lichaam en dit had dodelijk kunnen aflopen', zei de officier van justitie. Ze vond de schadeclaim van ruim 4000 euro toewijsbaar.

Zware mishandeling

Tegen de Delfzijlster werd in een eerdere zaak een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd, die hij volgens deze eis ook uit zou moeten zitten. Volgens de advocaat van de man was er hooguit sprake van zware mishandeling en zou de straf daardoor lager moeten uitvallen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.