Spitstrein Groningen-Assen rijdt door personeelsgebrek niet meer

Een sprinter van de NS
Een sprinter van de NS © FPS/Jos Schuurman
De NS schrapt dagelijks meerdere treinen tussen Groningen en Assen vanwege personeelsgebrek. Het gaat om de spitstrein die alleen op werkdagen tussen 6:00 en 9:00 en tussen 15:00 en 18:30 rijdt. Deze en komende week rijdt de sprinter nog, maar vanaf 7 november is dat verleden tijd.
De intercity's tussen Groningen en de randstad blijven wel rijden, net als de sprinters tussen Groningen en Zwolle. Daardoor gaan er in de spits straks vier in plaats van zes treinen per uur tussen de Groningse en Drentse hoofdstad.

Ook komend jaar geen spitstrein

De spitstrein reed sinds september 2017. Het station van Assen werd mede vanwege de komst van de extra trein verbouwd. Vanwege de coronapandemie reed de trein al eens langere tijd niet: nu vervallen de extra ritten voor onbepaalde tijd.
Ook in de nieuwe dienstregeling, die op 11 december 2022 ingaat, komt de trein niet terug. 'Met deze maatregel willen we duidelijkheid scheppen voor onze reizigers', zegt een woordvoerder van NS. 'Deze beslissing nemen we echt niet makkelijk, maar we zijn hier helaas toe genoodzaakt.'

'Voorkomen dat mensen ziek worden'

De woordvoerder geeft aan dat het personeelstekort bij NS nog altijd niet is opgelost. 'We willen met deze maatregel bovendien voorkomen dat mensen door de hoge werkdruk ziek worden. Op termijn willen we reizigers natuurlijk bieden wat ze van ons gewend waren, maar dat is nu even in de toekomst kijken.'