'Geschrokken' ondernemer krijgt in Ter Apel uitgedeelde tenten in erbarmelijke staat terug

De teruggegeven tenten zoals ondernemer Willem Straat ze weer aantrof
De teruggegeven tenten zoals ondernemer Willem Straat ze weer aantrof © Willem Straat
Het Openbaar Ministerie (OM) is niet tevreden met de gang van zaken over de in beslag genomen tenten op het terrein bij aanmeldcentrum Ter Apel. Die blauwe tenten werden in augustus op dat terrein uitgedeeld door ondernemer Willem Straat.
Al snel nam de gemeente Westerwolde de tenten in beslag. De gemeente liet destijds weten dat de tenten zorgen voor onveilige situaties.

Verontschuldiging

Straat mocht de tentjes bij de gemeente komen ophalen, maar dat feest ging niet door. Een dag later maakte de gemeente bekend dat het OM beslag had gelegd op de tentjes.
Inmiddels heeft Straat de tentjes wel weer terug: 'Vorige week ben ik gebeld door de Officier van Justitie, die zich verontschuldigde voor de gang van zaken', aldus Straat, die 'schrok' toen hij de tenten woensdag op kwam halen.
De crowdfundingstentjes worden in een vrachtwagen gegooid
De crowdfundingstentjes worden in een vrachtwagen gegooid © Tristan Braakman/RTV Noord

Etensresten of schimmel

'Ze waren gewoon onder een carport gesmeten', vertelt hij. 'Ik wilde alle tenten meenemen en doorgeven aan een goed doel, maar heb een aantal laten liggen. In sommige tenten lagen nog etensresten, kleding en in sommige zat schimmel. Die tenten heb ik laten liggen.' Wel geeft hij aan blij te zijn dat hij de tenten weer terug heeft.
Het OM schrijft dat het inleveren van de tenten vrijwillig ging, maar dat gelooft Straat niet. 'Als je iets vrijwillig afstaat, dan laat je niet je eigendommen erin liggen.'
Dat veel tenten door 'diverse invloeden grotendeels onbruikbaar zijn geworden', betreurt het OM. Zij gaan daarom naar eigen zeggen in gesprek gaat met Straat om te kijken of een compensatie mogelijk is, die zou kunnen helpen bij het opstarten van andere goede doelen.
Maatschappelijk is er dan volgens Straat wel wat winst behaald. 'De compensatie gaat dan naar een goed doel dat zich bezighoudt met vluchtelingenondersteuning.'