Stadskanaal vangt voor twee nachten minderjarige asielzoekers op: 'Moeten verantwoordelijkheid nemen'

De tent voor noodopvang in Stadskanaal
De tent voor noodopvang in Stadskanaal © Gemeente Stadskanaal
De gemeente Stadskanaal vangt vanaf donderdagavond tot zaterdagochtend tachtig alleenreizende minderjarige vluchtelingen (amv'ers) uit Ter Apel op. Dit laat de gemeente donderdagmiddag weten.
De jonge asielzoekers worden opgevangen in de noodopvangtent aan de Manegelaan. Volgens wethouder Ingrid Sterenborg kwam het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) donderdag met dit dringende verzoek.
‘Gezien de omstandigheden waarin honderden jonge kinderen in het aanmeldcentrum verblijven, vinden we dat we hierin bestuurlijke en humanitaire verantwoordelijkheid moeten nemen’, aldus de wethouder. ‘Wij vertrouwen erop dat de locatie op deze manier een tijdelijke veilige haven kan zijn voor een zeer kwetsbare groep kinderen.’

Opvang overdag

Het is voor het eerst dat de tent niet alleen ’s nachts maar ook overdag gebruikt zal gaan worden. Volgens de gemeente hebben ze hiervoor passende maatregelen genomen in samenwerking met het Rode Kruis, lokale ondernemers, COA en het NIDOS. ‘Dit om te voorkomen dat de kinderen moeten pendelen tussen Ter Apel en Stadskanaal'.

'Schrijnende situatie'

De gemeente besloot begin deze maand, ondanks dat in andere gemeenten noodopvanglocaties werden gesloten, de opvang aan de Manegelaan open te houden. Het COA mag normaal gesproken twee avonden per week gebruik maken van de tent. 'Deze afspraak blijft staan tot eind november', aldus een woordvoerder van de gemeente. 'In dit geval maken we een uitzondering voor deze schrijnende situatie.’

Lees ook: