Zeehondencentrum ontfermt zich over door zwerfafval gewond geraakte zeehond

De zeehond in handen van medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen
De zeehond in handen van medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen © Zeehondencentrum Pieterburen
Zeehondencentrum Pieterburen heeft donderdag een jonge zeehond bevrijd van een verstrikking met een stuk plastic zwerfaval.
Het dier werd donderdagochtend aangetroffen op het strand van Terschelling. Niet alleen zijn nek was bekneld door een plastic omsnoeringsband, ook een oog bleek zwaar beschadigd. Uiteindelijk werd besloten om de zeehond te laten behandelen in Zeehondencentrum Pieterburen.
Aan de vaste wal hebben medewerkers van het zeehondencentrum het gehavende dier een naam gegeven: Anna, vernoemd naar Anna Salazar-Casals. Deze dierenarts werkte mee aan een onderzoek waaruit blijkt dat het aantal verstrikte zeehonden dat wordt gevonden in de afgelopen elf jaar is verviervoudigd.

'Had slechter kunnen aflopen'

'Gelukkig is deze zeehond op tijd gevonden. Het zwerfafval heeft namelijk niet diep in de huid gesneden, waardoor ook geen ernstige wonden zijn ontstaan. Was hij blijven jagen en groeien, dan was de band steeds strakker om de nek gaan zitten en had het enorme schade kunnen aanrichten', aldus het zeehondencentrum.
In juli werd ook een verstrikte zeehond gevonden, toen bij Schiermonnikoog. Het dier zat vast aan een visnet, en was daardoor gewond geraakt.