Karttalent Winsum doet mee aan WK in Le Mans: 'Echt topniveau, niet te onderschatten'

Kartster Annabelle Brian (14) met haar monteur en vader
Kartster Annabelle Brian (14) met haar monteur en vader © Eigen foto
Voor de veertienjarige Annabelle Brian uit Winsum breken een paar cruciale dagen aan. Ze is in het Franse Le Mans voor het WK karten, waar ze hoge ogen wil gooien tussen de toptalenten uit het mondiale kartcircuit.
In Nederland liet ze haar concurrenten al alle hoeken van de racebaan zien, door eerder de zogeheten IAME X30 Junior-klasse in de wacht te slepen. Door deze winst pakte ze het WK-ticket, waardoor ze nu met onder meer haar vader in Noordwest-Frankrijk verblijft.

'Niet te veel druk'

'Ze heeft deze week al wat kwalificaties gehad, dat kon iets beter. Maar het kan nog alle kanten op', vertelt vader Christian, die ook haar monteur is.
Bij de eerste tien eindigen, dat zou mooi zijn
Vader Christian Brian
De finaledag is zondag, maar het is nog twijfelachtig of Annabelle hier aan kan deelnemen. 'Ik wil er niet te veel druk opleggen', houdt haar vader de boot wat af. 'Het is veel oefenen, en dan hopen dat alles klopt en goed gaat. Bij de eerste tien eindigen, dat zou mooi zijn.'

'Het geluk was er niet'

Na de kwalificatie van donderdag heeft Annabelle zich in ieder geval als achttiende gekwalificeerd. 'Ik behaalde een hoog niveau, de snelheid was er, maar het geluk was er niet. P18 is iets minder als je goede tijden rijdt in trainingen', zegt Annabelle.
Ze vervolgt: 'Er doen 141 rijders mee uit de hele wereld. Het is echt topniveau en niet te onderschatten. Dat doe ik dan ook niet. We gaan het beste ervan maken en dan maar zien.'