Maarten Roorda boycot het WK in zijn kroeg in Stad: 'Dan maar een luchtdrumwedstrijd'

In de kroeg van Maarten Roorda geen gejuich voor Oranje
In de kroeg van Maarten Roorda geen gejuich voor Oranje © ANP
In Proeflokaal Hooghoudt aan het Zuiderdiep in Groningen zal komend WK geen voetbal te zien zijn. Kroegeigenaar Maarten Roorda wil hiermee laten zien tegen de grove mensenrechtenschendingen in Qatar te zijn.
Bijzonder vindt hij zijn boycot niet. Roorda vindt het opmerkelijk dat er niet meer kroegeigenaren hetzelfde doen. Het WK begint op 20 november. Oranje komt een dag later voor het eerst in actie tegen Senegal.
'Volgens mij vindt 75 procent van de Nederlanders dat we er niet moeten voetballen. Dat er niet meer geluiden zijn zoals die van mij, verbaas ik mij over', vertelt Roorda op Radio Noord. In ons Lopend Vuur van donderdag vinden 4670 stemmers dat de regering en koning thuis moeten blijven tijdens het WK voetbal.
Maarten Roorda in zijn kroeg
Maarten Roorda in zijn kroeg © Eigen foto

Doden

Roorda is van mening dat Oranje niets te zoeken heeft in Qatar. 'Ik denk dat je niet naar een land moet gaan waar geen gelijke rechten zijn voor man, vrouw of wat voor geloof je uitdraagt. En de stadions zijn gebouwd onder erbarmelijke omstandigheden, waarbij heel veel mensen zijn omgekomen.' Volgens de Britse krant The Guardian zijn 6500 mensen omgekomen sinds Qatar het WK kreeg toegekend.
Als je denkt dat je niets kunt veranderen, zul je nooit het verschil maken
Maarten Roorda - eigenaar Proeflokaal Hooghoudt

Eigen keuze

Er zijn ook uitgaansgelegenheden die tijdens het WK juist groots uitpakken, zoals Huize Maas in Groningen. Hoe denkt Roorda daarover?
'Iedereen maakt daarin zijn eigen keuzes. Ik wil ook niet te belerend zijn; ik wil alleen met mezelf door één deur kunnen. Als je denkt dat je niets kunt veranderen, zul je nooit het verschil maken. Ik denk dat je altijd positief moet zijn, zonder heel activistisch te willen overkomen.'

'Meer dan voetbal'

Wedstrijden van het Nederlands elftal trekken doorgaans veel extra kroeggangers die de wedstrijd onder het genot van een biertje en een bitterbal willen aanschouwen. Roorda zegt het zich financieel te kunnen veroorloven dat deze groep mensen nu niet naar zijn kroeg gaan.
'Het baart mij geen zorgen. Tuurlijk schiet je jezelf een beetje in de voet, maar met de aandacht die ik nu krijg, zeggen mensen misschien wel: ik ga bij Maarten in het café zitten en een luchtdrumwedstrijd doen of iets anders geks. Ik organiseer ook andere activiteiten in mijn café. Ik heb dichters en schakers onder mijn dak. We klaverjassen en doen pubquizjes. Ook hebben we af en toe Donar en NFL. Kortom: er is meer in het leven dan voetbal.'
Donar-fans kijken naar een duel van hun club
Donar-fans kijken naar een duel van hun club © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

Moraalridder

Roorda krijgt voornamelijk positieve reacties op zijn besluit om het WK te boycotten. 'Ik krijg ook wel eens te horen dat ik een moraalridder ben en dat zal misschien wel. Maar dat vind ik niet zo erg. Dat zie ik meer als iets positiefs dan iets negatiefs.'
De gemeente Groningen laat weten vooralsnog geen aanvragen voor een evenementenvergunning, waaronder het plaatsen van grote schermen valt, heeft ontvangen.