Verdachte brandstichting Veendam waarbij brandweerman omkwam niet langer vervolgd

De brand in Veendam waarbij brandweerman Wiebe de Vries om het leven kwam
De brand in Veendam waarbij brandweerman Wiebe de Vries om het leven kwam © RTV Noord
De 44-jarige René K. uit Apeldoorn, die werd verdacht van brandstichting in een pand aan de Kerkstraat in Veendam waarbij brandweerman Wiebe de Vries om het leven kwam, wordt niet langer vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit onderzoek dat er niet genoeg (wettig en overtuigend) bewijs is voor een strafzaak tegen de man.
Om die reden heeft het OM besloten de zaak te seponeren. 'De man en de slachtoffers/nabestaanden zijn van de beslissing op de hoogte gebracht', aldus het OM. De zaak is wat het OM betreft hiermee afgedaan.

Brandweerman om het leven

Op 8 maart 2010 brandde het pand van Scheer & Foppen in de Kerkstraat in Veendam af. Bij het blussen kwam de 44-jarige brandweerman Wiebe de Vries van het brandweerkorps Veendam om het leven. Hij kwam, net als een collega die het wel overleefde, onder het puin van een instortende gevel terecht. De brand bleek aangestoken.

Niet de enige verdachte brand

De fatale brand was niet de enige in die periode. Tussen 2008 en 2010 woedden er zo'n dertig branden, waarvan een groot deel als verdacht werd aangemerkt. Het ging om branden in leegstaande bedrijfspanden, loodsen en conifeerbranden. Ook een café van René K. ging in vlammen op tijdens de brandgolf.
In diezelfde nacht van 8 maart werd ook brand gesticht bij de nabijgelegen disco Party Rumors aan het Prins Hendrikplein. 'Uit verklaringen van getuigen en uit sporen die zijn veiliggesteld, blijkt dat er meerdere personen betrokken zijn geweest bij het aansteken van beide branden', aldus het OM.
Het uitgebrande winkelpand in de Kerkstraat in Veendam in 2010
Het uitgebrande winkelpand in de Kerkstraat in Veendam in 2010 © ANP/Lex van Lieshout

Onderzoek en aanhouding na dna-match

In 2010 zijn tijdens het forensisch onderzoek diverse sporen veiliggesteld. Er werd dna aangetroffen, maar desondanks leverde dit jarenlang geen resultaat op in de dna-databank.
Tot 2020. Toen moest een nu 44-jarige man uit Apeldoorn, destijds woonachtig in Veendam, in verband met een veroordeling zijn dna-afstaan. Dit dna bleek een match met de veiliggestelde sporen bij de branden.
Naar aanleiding van deze match is er opnieuw uitgebreid onderzoek naar deze branden gedaan. Op 18 oktober 2021 is deze 44-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij beide branden.