Rijksuniversiteit Groningen betrekt twee verdiepingen in voormalig V&D-pand Stad

Groot Handelshuis Grote Markt
Groot Handelshuis Grote Markt © Artist Impression MWPO
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) betrekt volgend jaar twee verdiepingen in het Groot Handelshuis, het voormalige pand van V&D, aan de Grote Markt. De locatie moet uitgroeien tot een verzamelplek van vernieuwend onderwijs en onderzoek, en ook ruimte bieden aan publieksactiviteiten.
In het nieuwe onderkomen, met als werktitel ‘House of Connections’, verenigt de RUG straks alle medewerkers van haar zogenoemde ‘verbindende voorhoede’.
Die bestaat uit de vier interdisciplinaire scholen, netwerkorganisatie de Universiteit van het Noorden, de onderzoekers van de Young Academy, onderwijsinnovatie de Teaching Academy, het Europese universitaire samenwerkingsverband Enlight en de universitaire impactorganisatie.

Toegankelijke plek

Door de verschillende afdelingen samen te brengen op één locatie wil de RUG een toegankelijke plek creëren. 'We geven verder gestalte aan onze strategische doelstelling om zichtbaar bij te dragen aan het oplossen van de grote uitdagingen op het vlak van gezondheid, energie, duurzame ontwikkeling en digitalisering en kunstmatige intelligentie,' zegt rector magnificus Cisca Wijmenga.
Impressie van de nieuwe RUG-locatie
Impressie van de nieuwe RUG-locatie © De Zwarte Hond

Slim interieur

De twee verdiepingen van het Groot Handelshuis krijgen de meest flexibele inrichting van alle RUG-gebouwen. Het moet daardoor geschikt zijn voor publieksactiviteiten en ontmoetingen met andere kennisinstellingen en externe partijen. De afgelopen periode is door architectenbureau Studio Groen+Schild uit Deventer een ontwerp gemaakt.
‘De ene dag kun je hier binnenlopen voor een expositie over oplossingen voor een duurzame samenleving,’ zegt interieurarchitect Loran Kampen. ‘De volgende week biedt het gebouw plaats aan honderd bezoekers van een conferentie over gezond ouder worden. Het is een multifunctionele ruimte met een slim grid. Je kan met panelen, verrijdbare interieurelementen en flexibel meubilair de ruimte creëren die je op dat moment nodig hebt.’