Minderjarige vluchtelingen kregen beschimmeld brood in Stadskanaal

Het beschimmelde brood
Het beschimmelde brood © Vluchtelingenwerk Nederland
Minderjarige asielzoekers die in een tent in Stadskanaal worden opgevangen, hebben beschimmeld brood gekregen bij het ontbijt. De groep van ruim tachtig asielzoekers bestaat uit kinderen tussen 15 en 18 jaar, die zonder ouders asiel hebben aangevraagd.
Ze slapen twee nachten in Stadskanaal omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol is, meldt de NOS. Daar verblijven momenteel driehonderd minderjarigen, terwijl er plek is voor 55.

COA: 'Opstartperikelen'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt de klacht van Vluchtelingenwerk Nederland over het beschimmelde brood en wijt dat aan 'opstartperikelen'.
Een woordvoerder laat weten dat medewerkers 'zich de benen uit het lijf lopen en hun stinkende best doen' en dat ze worden bijgestaan door vrijwilligers van de gemeente. Volgens de woordvoerder hebben de minderjarigen inmiddels lunch gekregen.

'Liever een bed in Stadskanaal'

Over de reden van het overbrengen van de minderjarigen van Ter Apel naar Stadskanaal, zegt diezelfde woordvoerder tegenover RTV Noord: 'Als je moeten kiezen tussen een stoel in Ter Apel en een bed in Stadskanaal, dan kiezen wij voor dat bed.'
Dit is typerend voor de mensonterende manier waarop op dit moment met deze kinderen wordt omgegaan
Vluchtelingenwerk Nederland
Het (beschimmelde) brood wordt uitgedeeld
Het (beschimmelde) brood wordt uitgedeeld © Vluchtelingenwerk Nederland

Al langer ondermaats

Vluchtelingenwerk Nederland stelt dat de opvang, dus niet alleen het eten, al langer ondermaats is. 'Dit is typerend voor de mensonterende manier waarop op dit moment met deze kinderen wordt omgegaan. Veel van hen hadden voordat zij in de crisisnoodopvang aankwamen al nachten doorgebracht op harde plastic stoelen of op de grond.'

Maximaal 55 kinderen zonder ouders

Vanaf vrijdag mogen maximaal 55 kinderen die zonder ouders asiel willen aanvragen worden opgevangen in Ter Apel. Dat heeft de rechter twee weken geleden besloten in een kort geding dat Vluchtelingenwerk had aangespannen over de omstandigheden waarin de de asielzoekers op hun aanvraagprocedure moeten wachten.
Dat er als noodgreep in Stadskanaal minderjarigen kunnen worden opgevangen, met hulp van het Rode Kruis, is volgens Vluchtelingenwerk 'een mooi gebaar van de gemeente'.
'Maar de uitspraak van de rechter heeft er niet voor kunnen zorgen dat deze kinderen in ieder geval een fatsoenlijk ontbijt zonder schimmel konden krijgen', aldus een woordvoerder van de organisatie tegen de NOS.

Gemeente: een incident

De gemeente Stadskanaal beschouwt de gebeurtenis als incident. Volgens hen heeft het COA het probleem snel opgelost. Een woordvoerder laat dan ook weten dat ze geen vervolgstappen zullen zetten.