Sporen van nederzetting gevonden bij opgravingen rondom klooster Ter Apel

Archeologisch onderzoek gezien vanuit een raam van het klooster
Archeologisch onderzoek gezien vanuit een raam van het klooster © Martijn Klungel/RTV Noord
Vol spanning en enthousiasme begonnen archeologen en vrijwilligers deze week aan archeologische opgravingen rondom het klooster in Ter Apel. De oogst: spullen en resten van gebouwen die duiden op een nederzetting.
Bekijk hieronder hoe de archeologen te werk gaan:
Archeologen over resultaten bij klooster Ter Apel: 'Dit smaakt naar meer'
Bekend was dat er vroeger één boerderij bij het klooster in Ter Apel stond. Deze week wordt duidelijk dat er nog veel meer gebouwen gestaan moeten hebben. Ook zijn er potscherven gevonden die duiden op een leefgemeenschap.
'Het idee dat we hebben over kloosters die gesticht zijn in een leeg landschap, lijkt in Ter Apel niet te kloppen. Ze lijken hier het klooster te hebben ingepland op een zandkop die al in de eeuwen daarvoor intensief bewoond was', zegt archeoloog Stijn Arnoldussen.

Bewijs: drie grachten rondom klooster

Collega archeoloog Ko Lenting is blij met de ontdekking. Daarnaast heeft hij eindelijk kunnen bewijzen dat er drie grachten rondom het kloostergebouw hebben gelegen. Op eeuwenoude tekeningen waren die al zichtbaar. Door het gebied af te graven heeft hij dat nu ook met eigen ogen kunnen zien vanwege de structuren in de grond.
Een van de grachten is gebruikt om bouwmateriaal in te storten. Mogelijk gaat het om een ingestorte vleugel van het middeleeuwse klooster.
Archeoloog Ko Lenting in een voormalige gracht rondom het klooster in Ter Apel
Archeoloog Ko Lenting in een voormalige gracht rondom het klooster in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
Ook zijn er onderdelen van middeleeuwse boeken, knoopjes en scherven van potten gevonden. Een deel van die potten is al duizend jaar oud, terwijl het klooster vijfhonderd jaar geleden is gebouwd.

Onderzoek gaat langer door

De bedoeling was om vrijdag (voorlopig) te stoppen met het onderzoek, maar vanwege de vele ontdekkingen hebben zij besloten om ook na het weekend nog drie dagen door te gaan. 'Dit smaakt naar meer', zegt archeoloog Lenting.
Het plan is om volgende zomer op andere plekken rondom het klooster archeologische opgravingen te doen.